пʼятницю, 25 березня 2016 р.

Казковий світ Марфи Тимченко


25 березня – день народження народної художниці Марфи Тимченко (1922-2009), лауреата державної премії  ім. Т.Г. Шевченка (2000), першої лауреатки премії імені Катерини Білокур.


Марфа Тимченко починала з традиційного декоративного розпису – вчилася у мами, яка розмальовувала печі для всього села, під час навчання в школі дівчина шліфувала техніку розпису, опанувала композицію, колір.
З 1936 року Марфуша — учениця Петриківської школи майстрів декоративного малювання, де навчається в Тетяни Пати, заслуженої  майстрині народної творчості України. Вона допомогла розкриттю таланту майбутньої широко знаної художниці. А в 1938 році Марфу направляють на навчання до Києва у школу майстрів народної творчості, що згодом, в 1940 році, була реорганізована в Київське художньо-промислове училище.
Марфа Ксенофонтівна згадувала, якою боязкою, несміливою дівчиною приїхала до Києва, як приголомшив її натовп людей на вокзалі, як соромилась яскраво-зеленого чемодана з фанери, своєї української мови (бо чула навкруги російську), свого більш ніж скромного селянського вбрання, і як нарешті дісталася до Лаври, де містилася школа, і як на все життя вразив її Успенський собор і передзвони лаврської дзвіниці. А коли прийняли її до школи, вирішила: «Якщо стану художницею, обов’язково намалюю своє дитинство, свою рідну Петриківку!».
Багато її робіт є авторськими ілюстраціями до творів українських поетів, навіть із підписаними знизу цитатами. Кумедні хлопці та дівчата в барвистих українських вишиванках,  дерева та луги, бистрі сині ріки ніби отримують нове життя, переодягаючись у декоративність написання, оживають у кожному мазку пухнастого пензлика!

 Неможливо передати словами розмаїття усіх її сюжетів, кожна картина – окремий світ чи то ХVIII, чи то XX століття. Марфа Ксенофонтівна зображувала той світ, який її оточував: міфи та легенди українського народу, героїчне минуле, козаччину, кріпацьке життя, війну та повоєнні роки, види рідного Києва, спогади про своє дитинство та юність.

  Марфа Тимченко  розписала  інтер’єр Кімнати казок нашої бібліотеки. Вийшло казкове диво!  Хати, дерева, птахи, луки, небо написані ніжними квітами.



 В її декоративних розписах, живописних полотнах - унікальний  петриківський стиль, створений не одним поколінням народних майстрів рідного їй старовинного села Петриківка. Цей стиль є відлунням українського бароко.


Марфа Тимченко була диво-жінкою й чудо-майстринею. Вона прожила складне, але, безперечно, щасливе життя. Ми запам’ятали її красивою, доброю, сонячною людиною, що вражала зворушливо-хвилюючою простодушністю й тією світлою радістю, яку вона неодмінно дарувала своїм мистецтвом.

 Запрошуємо читачів, друзів, мешканців і гостей міста до казкового світу Марфи Тимченко. Чекаємо на вас за адресою: м. Біла Церква, вул. Леваневського, 55.


Немає коментарів:

Дописати коментар