вівторок, 8 вересня 2015 р.

8 вересня в календарі: це цікаво знати


Міжнародний день грамотності – 
свято, що відзначається щорічно 8 вересня та символізує досягнення усього людства, адже грамотність – це один із критеріїв, який відрізняє прогресивне суспільство від примітивного.
 Починаючи з 1966 року ЮНЕСКО (Організація ООН з питань культури, науки та освіти) відзначає Міжнародний день грамотності, намагаючись саме в такий спосіб мобілізувати міжнародну суспільну думку та привернути увагу суспільства, щоб викликати його інтерес до активізації зусиль, спрямованих на розповсюдження грамотності – однієї з головних сфер діяльності ЮНЕСКО. Традиція щорічно відзначати цей день започаткована відповідною рекомендацією Всесвітньої конференції міністрів освіти з ліквідації неграмотності, що відбулася в Тегерані у вересні 1965 року. Саме ця конференція рекомендувала оголосити 8 вересня, дату урочистого відкриття конференції, Міжнародним днем грамотності та святкувати його щорічно в усьому світі.
Грамотність — фундамент, на якому можна збудувати подальший розвиток людини. Відкриваючи доступ до книги, вона дає можливість користуватися скарбницею думки та знаннь, що створені людством.


Афоризми славетних діячів
Григорій Сковорода: «Пізнавай себе, вдосконалюйся, вчися тому, до чого маєш здібності»; «Хто думає про науку, той любить її, а хто її любить, той ніколи не перестає вчитися, хоча б зовні він і здавався бездіяльним».
Т.Г.Шевченко: «І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь».
Демокріт: «Ви не зможете вважатися ні розумною людиною, ані досвідченим в мистецтві, поки цьому не навчитеся». 
Притчі Соломона: «Доклади серця свого до навчання і вуха свої до розумних слів».
Сократ: «Ученість – солодкий плід гіркого коріння».
 Петроній: «Чого б ти не навчався, ти навчаєшся для себе».
Відомі українські діячі, які поширювали грамотність: Нестор Літописець, Ярослав Мудрий, Феофан Прокопович, Лазар Баранович, Никон Великий, Сільвестр та інші.
Зі святом, друзі!
Тож пам’ятаймо, що грамотність є беззаперечним правом кожної людини, інструментом її соціального та особистого розвитку.

Немає коментарів:

Дописати коментар