середу, 9 вересня 2015 р.

Сьогодні - Міжнародний день краси

Ви — прекрасні! Це не просто гарні слова. В  кожній людині є щось прекрасне: очі, руки, волосся, голос, душа, мрія... 
А тому 9 вересня — це ваш день.

Цього дня, починаючи з 1995 року, відзначається Міжнародний день краси - свято, засноване за ініціативою Міжнародного комітету з естетики та косметології – CIDESCO. У цей день особливо вітається все гарне, прекрасне, те, що приносить естетичне і моральне задоволення.

Дізнайтесь дещо нове і цікаве про красу і красунь
разом з нами!



Середньовічні ідеали краси

Ідеал краси початку XV століття — дівчина з високим чолом.
Тогочасні європейські красуні майже не використовували для пошиття одягу тканину білого кольору. Річ у тім, що біла, незабарвлена тканина вважалася надто дешевою, тому модниці віддавали перевагу яскравим кольорам, для одержання яких використовували дорогі барвники. До речі, заміж в білому теж не виходили.

Жертви заради краси

У деяких країнах існували (і існують досі) досить жорстокі способи зробити жінку красивою (у відповідності з місцевими традиціями), часом без її згоди. Так, представниць народу Падаунг в М'янмі, Бірмі, Таїланді називають "жінки-жирафи". У них довга шия, і це неспроста: за місцевими мірками чим довша шия - тим жінка красивіша. У віці 5 років дівчинці надягають на шию мідні кільця, і з кожним роком кількість кілець збільшується, роблячи шию довшою. 

А у племені Тіно, що живе на північ від Амазонки в Бразилії, красивими вважаються жінки з вузькими, дуже витягнутими обличчями. А для того, щоб їх дівчатка не стали з віком круглолицими і толстощекими, матері здавлюють обличчя своїх дочок дерев'яними планками.

Взірець краси - у кожного свій



Якось один із паризьких будинків моделей провів експеримент: статую Венери Мілоської в натуральну величину вдягнули в одяг, зшитий за останньою модою; найкращий перукар зробив їй сучасну зачіску, відомий візажист наніс відповідний грим... І результати вразили: класична красуня такою не виглядала, хоча жоден критик не міг би знайти і чогось потворного. Висновок зробили такий: навіть класичний ідеал краси не є ідеалом теперішнього часу, уявлення про жіночу красу в різні епохи було різним. Не змінюється лише природна краса жінки.

Незвичні конкурси краси

До Міжнародного дня краси часто приурочують змагання красунь. Перший конкурс краси, який можна назвати міжнародним, відбувся 19 вересня 1888 року в бельгійському місті Спа. 21 з 350 кандидаток досягла фіналу, де виключно чоловіче журі «оглядало» їх за зачиненими дверима. Переможницею стала 18-річна Берта Сокер із Гваделупи. Вона отримала приз в 5000 франків.

Нині у світі проводять безліч конкурсів краси, різних за форматом.


Зі святом, друзі! Від душі зичимо всім  щодня, і в будні, і в свята, почувати себе гарними і щасливими, адже це - найголовніше!


Немає коментарів:

Дописати коментар