вівторок, 14 листопада 2017 р.

День інформації «Відома і невідома Японія»



Рік Японії в Україні – один з кроків на шляху до співдружності двох країн, що сприяє зближенню українського та японського народів.

 14 листопада в центральній бібліотеці для дітей проведено День інформації «Відома і невідома Японія». Захід відбувся в рамках оголошеного у 2017 році Року Японії в Україні. Під час Дня інформації Японія відкрила читачам ЦДБ свої таємниці та загадкові традиції.

Протягом дня користувачі книгозбірні здійснили віртуальну туристичну подорож, ближче познайомилися з географією, історією, культурою, традиціями, звичаями, художньою літературою країни доблесних самураїв, квітучої сакури та вишуканої поезії, переглянули відеосюжет «Країна, де сходить сонце».


Відвідувачі дізналися багато цікавого про цю дивовижну країну, в якій суперсучасні технології тісно переплелися з віковими традиціями, де величезні хмарочоси живуть по сусідству з древніми буддійськими й синтоїстськими храмами, парками, скверами та багатоярусними естакадами; про вулкан Фудзіяма – один із найкрасивіших вулканів у світі та священну гору в Японії, яку боготворять місцеві мешканці з давніх часів. Сподобалася юним глядачам японська національна традиція милування квітами сакури – ханами.


В читальній залі обслуговування читачів 5-9 класів звучала чарівна японська музика, на фоні якої бібліотекарі презентували книжкову виставку-інсталяцію «Японія: відома й невідома». Цією виставкою працівники ЦДБ намагалися відкрити завісу унікальності Країни Вранішнього Сонця. Книжкові видання супроводжували речі, що є традиційними у японському житті: японський одяг та кімоно, японське віяло та японський посуд.

З цікавістю та жвавим обговоренням п’ятикласники БЗШ №11 подивились відеофільм про навчання в школах Японії, про своєрідну систему виховання дітей у цій країні. Методист Тамара Шпак познайомила користувачів з книгами, представленими на виставці: міфами, казками та легендами Давньої Японії, творчістю японських письменників Ясунарі Кавабата, Мацуо Басьо, Ісікава Такубоку, Акутагава Рюноске, Харуки Мураками, Іхара Сайкаку, Тецуко Куроянаги тощо.


Презентація бібліотечної виставки завершилася чаюванням, під час якого користувачі книгозбірні читали вголос легенду «12 тварин японського зодіаку». Учасники заходу не тільки дізналися історію виникнення японського календаря, але й отримали інформацію про тварин, які мають відповідати за свій рік та багато цікавих прикмет 2017 року – року Півня за японським календарем та наступного 2018 року – року Собаки.



Із давнім мистецтвом японців орігамі (складання фігурок з паперу) маленьких читайликів познайомила бібліотекар Людмила Романович. Упродовж майстер-класу діти вчилися працювати з папером, оволоділи технікою складання паперу та з’єднання паперових модулів без клею. Результатом хендмейду стала виставка квітів. Дітям заняття сподобалося, надихнуло на виготовлення різних фігурок, а у бібліотеці стали популярними книги «Орігамі для дітей».




 Сподіваємося, що заходи Дня інформації наблизили користувачів дитячої книгозбірні до Країни Вранішнього Сонця – Японії.

Немає коментарів:

Дописати коментар