четвер, 14 грудня 2017 р.

Ювіляр грудня

               22 грудня – 80 років від дня народження 
Едуарда Миколайовича Успенського (1937) – 
відомого дитячого письменника і кіносценариста.
З дитячих років майбутній письменник був великим романтиком, любив всілякі пригоди і внаслідок цього потрапляв у різні курйозні, кумедні історії.
 
Вперше зайнявся письменництвом ще в старших класах загальноосвітньої школи. 

Творчий шлях Успенський почав як гуморист. У 1966 році у нього спільно з Аркадієм Аркановим, Григорієм Горіним та Феліксом Камовим вийшла книга «Четверо під однією обкладинкою», яка принесла популярність її авторам.

Справжнє визнання прийшло до Успенського після написання книжки про Чебурашку. Ще десь у восьмому класі послали Едуарда Успенського вожатим у четвертий клас. На «виправлення». Як розповідає Успенський, чотирикласники його «виправили», він цілими днями просиджував з ними, вигадуючи для них різноманітні справи. Від тих занять з дітворою, від вічного вовтуження з дітьми на дачі, де навколо Успенського завжди збирався табунець малят, прийшов він до розуміння свого призначення. «Якби я не був вожатим, я б не став дитячим письменником», — казав він пізніше в одному з інтерв’ю.


Книжка про Чебурашку «Крокодил Гена і його друзі» вийшла друком у 1966 році, а у 1969 році з’явився мультфільм «Крокодил Гена».

 
Вони так сподобалися маленьким читачам і глядачам, що згодом Едуард Успенський продовжив цю тему, створивши у різні роки повісті-казки, п’єси та сценарії до мультфільмів «Чебурашка та його друзі» (п’єса, 1970), «Чебурашка» (мультфільм, 1971), «Відпустка крокодила Гени» (п’єса, 1974), «Шапокляк» (мультфільм, 1974), «Чебурашка йде до  школи» (мультфільм, 1983), «Бізнес крокодила Гени» (повість-казка, 1992), «Крокодил Гена — лейтенант міліції» (повість-казка, 1999).  П’єси та сценарії мультфільмів Успенський створює у співавторстві з Р. Качановим — режисером мультфільмів про Чебурашку. 


В 1976 вийшла збірка віршів «Все в порядку». 

В 1980-х — 90-х публікує наступну серію дитячих книг: «Канікули в Простоквашино», «Дядя Федір, пес і кіт», «Колобок йде по сліду», «Різнокольорова сімейка», «Червона Рука, Чорне Простирадло», «Зелені Пальці» (страшні повісті для безстрашних дітей)», «Лекції професора Чайникова» (цікавий підручник з радіотехніки). Багато з них теж були екранізовані.


 

Спільно з Оленою Чижовою випускає серію навчальних посібників для дітей «Школа кота Матроскіна».



Крім того, Едуард Успенський писав для популярної дитячої передачі «Радіоняня», для телепередачі «АБВГДейка», вів передачу «У нашу гавань заходили кораблі». 

Твори письменника перекладені більш ніж 25 мовами, його книги виходили у Фінляндії, Нідерландах, Франції, Японії, США.

Немає коментарів:

Дописати коментар