середу, 27 лютого 2019 р.

Ювіляр лютого


 120 років від дня народження 
Еріха Кестнера (1899-1974), 
німецького прозаїка, сценариста


Свою популярність в Німеччині Еріх Кестнер завоював завдяки своїм повним іскрометного гумору творам для дітей та сатиричної поезії на злободенні теми. 

Тема дитинства проходить через усю творчість Еріха Кестнера.

У 1928 році виходить його перша книга - поетична збірка "Серце на талії". Але справжній успіх молодому автор принесла дитяча книжка "Еміль і детективи". Письменникові вдалося створити новий образ маленького героя. Слідом за Емілем - заповзятливим енергійним хлопчиком, сміливим борцем за справедливість, люблячим сином і вірним другом, в дитячу літературу увірвалася ватага юних бешкетників, що потіснила старанних і слухняних персонажів, світ яких традиційно обмежувався школою.

Книга "Еміль та Детективи" розійшлася мільйонними тиражами і була переведена на 59 мов. У 1931 році твір був екранізований Герхардом Лампрехтом. Фільм мав великий успіх, проте Кестнер залишився незадоволений сценарієм.

1933 року Кестнер видав продовження "Еміль і троє близнюків". Дана серія стала початком нового жанру — дитячого детективу.

У 1957 році виходить автобіографічна повість "Коли я був маленьким" - справжній шедевр німецької літератури. Світ дитини розкривається в книзі з дивовижною делікатністю. Повість переносить читача в початок століття. Не дивлячись на непрості випробування, що випали на долю маленького героя, дитинство для нього є  "золотою порою", повною любові і райдужних надій. Оглядаючись на минуле, звертаючись до власного коріння, письменник запрошує читачів піти за собою, щоб в історії, в сімейних традиціях знайти опору для відродження Німеччини, поклавши в основу нової споруди самовіддану любов і чесну вільну працю на загальне благо.

Еріх Кестнер не прагнув слави, але заслужив її. У 1960 році письменник був удостоєний вищої міжнародної нагороди в галузі дитячої літератури - медалі Ганса Крістіана Андерсена. В Німеччині існує Товариство Кестнера, заснована літературна премія його імені.

За все своє життя Кестнер так і не одружився. Дві свої останні дитячі книги «Маленький Макс» і «Маленький Макс і маленька міс» Кестнер написав для свого сина Томаса, який народився в 1957 році.
 


Немає коментарів:

Дописати коментар