четвер, 26 вересня 2019 р.

Ювіляр вересня


 28 вересня - 90 років від дня народження 
Дмитра Павличка (1929), 
українського поета, перекладача, літературного критика


Дмитро Павличко— провідний український поет, перекладач, визначний громадсько-політичний діяч, батько Соломії Павличко.

У його батька було 5 дітей, вони жили незаможно, але щоб дати освіту своїм дітям, він був змушений працювати на поляків. Початкову освіту здобув у польській школі, де було нелегко: « Мені важко було навчатися у польській школі. Мені вчитель дала читати вірш польською мовою, на що я відповів: «Я українець. Буду читати вірші українською мовою», за це вчитель мене била залізною палкою по моїм долоням та казала: «Нема нації «українець», є нація «русин». І ти є русином, запам’ятай!». 

Вже в 5 класі Дмитро починає писати свої перші вірші у дівочих зошитах. Він писав любовні вірші дівчаткам.

Закінчив філологічний факультет Львівського університету (1953). У 1971—1978 pр. був головним редактором журналу «Всесвіт», де опублікував чимало знакових творів світової літератури.

У 1953 р. вийшла перша збірка поета «Любов і ненависть». Наступного року поет заочно був прийнятий до Спілки письменників CPCR У 1955р. вийшла його збірка «Моя земля».

Важливою віхою у творчому житті Павличка стала поетична збірка «Гранослов» (1968), у якій автор утверджував ідею незнищенності національної культури.

Збірки «Сонети подільської осені» (1973), «Таємниця твого обличчя» (1974, 1979) стали помітним явищем в українській літературі другої половини XX ст.

Дмитро Павличко — автор однієї з найулюбленіших українських пісень «Два кольори».

Перу Дмитра Васильовича  належить також антологія перекладів «Світовий сонет» (1983), сонетів Шекспіра, антології польської, хорватської поезії та багато інших творів.

Особливу сторінку творчості Дмитра Павличка складають його поетичні твори для дітей. Збірка «Плесо», «Де найкраще місце на землі», «Дядько Дощ», казкові поеми «Пригоди кота Мартина» та «Золоторогий олень» . Вони ваблять дітвору щирістю, красою художнього слова та простотою, за якою ховаються зовсім не прості думки.





 



Немає коментарів:

Дописати коментар