неділю, 1 березня 2015 р.

3 березня - Всесвітний день письменника



День письменників світ святкує 3 березня вже майже 30 років! ЦДБ не може обійти стороною цей день, оскільки  Біла Церква здавна славиться чудовими письменниками, авторами та літературними діячами!

Щоб заслужити горде звання «Письменник», потрібні і праця, і талант, і посмішка Фортуни. Не кожному письменнику по силах підкорити літературний Еверест, але пробувати його штурмувати намагаються дуже багато творців. Люди пишуть, тому що бажають писати і не уявляють без цього свого життя. «Ні дня без рядка!» - улюблений девіз російського письменника Юрія Олеші, який, до речі кажучи, народився 3 березня.

Трохи історії свята. У практично нікому не відомої англійської письменниці на ім'я Кетрін Емі Доусон-Скотт народилася ідея заснувати вечірній клуб для письменників. Вона вважала, що якби подібні клуби існували, письменники знали б, куди піти, щоб зустрітися з колегами, товаришами.  Такий  ПЕН-клуб був заснований в 1921 році, його першим президентом став письменник Джон Голсуорсі.
      Всесвітній день письменника - свято, яке придумав ПЕН-клуб в 1986 році. Повна назва цього свята Всесвітній день миру для письменника. Він був заснований за рішенням 48-го конгресу Міжнародного ПЕН-клубу (International PEN Club). Із того часу всі: поети, драматурги, есеїсти, редактори та романісти, а також просто борці за свободу слова і друку - відзначають своє свято щорічно в третій березневий день.

            Шановні творці слова, з професійним святом -
 Днем письменника - всіх вас! 
                 Нехай ніколи не закінчуються творчі ідеї! 
Нехай ваша муза ніколи вас не покидає, а рядки лягають на папір легко і невимушено. Удачі вам у всіх ваших творах і позитивної оцінки читачів. 
Хай доля збагачує вас життєвою мудрістю, енергією, натхненням та радістю сьогодення.

Немає коментарів:

Дописати коментар