середу, 7 серпня 2019 р.

Ювіляр серпня


 7 серпня - 200 років від дня народження 
Пантелеймона  Куліша (1819-1897), 
українського прозаїка, поета, драматурга, перекладача, мовознавця, етнографа


В історію Пантелеймон Куліш увійшов, поряд із Тарасом Шевченком і Миколою Костомаровим, як діяч «Наддніпрянської Трійці», яка заклала підвалини розвитку модерної української культури.

 Він творець правопису «кулішівка», що ліг в основу сучасного. Здійснив перший повний переклад Біблії українською мовою (працю завершили Іван Пулюй та Іван Нечуй-Левицький), переклав 13 п’єс Шекспіра, твори Байрона, Шилера.

Куліш був перший, хто в концепт «Україна» вкладав модерний зміст. Його поема «Україна», «Книга о ділах народу українського і славного війська запорозького» (1843), історико-популярний трактат «Повість про український народ» (1846), «Чорна рада», де повсякчас наголошено на проблемі української єдності ‒ ці тексти мали неабиякий вплив на сучасників.

Найвідомішим його твором є перший історичний роман в українській літературі «Чорна рада», який надійно увійшов в освітню обов’язкову програму.

Свій роман Куліш писав близько 14 років. Перша згадка про твір, ще тільки задум, датована 1843 роком, а вийшов він у світ 1857 року.

Історична основа роману «Чорна рада» — події, що відбулися після Переяславської угоди 1654 року — боротьба за гетьманування після смерті Богдана Хмельницького. Кошовий отаман Іван Брюховецький  та переяславський полковник Яким Сомко  менше дбають про долю України, а більше думають про свої власні інтереси…Динамічний сюжет, наповненість достовірними деталями, яскраві образи роблять твір захоплюючім і пізнавальним.

Буктрейлер до роману "Чорна рада" Пантелеймона Куліша

Пантелеймон Куліш. Мислитель, етнограф, дослідник, мовознавець.



Немає коментарів:

Дописати коментар