пʼятницю, 11 серпня 2023 р.

День в календарі. КНИГА ДНЯ

12 серпня відзначається Всесвітній день слонів. Вперше був відзначений в 2012 році. Ідея належить канадським кінематографістам Патриції Сімс, Майклу Кларку, а також главі фонду по репродукції слонів в Таїланді.

           На Землі проживають лише три види слонів: африканський саванний, африканський лісовий та індійський. Це найбільші в світі сухопутні ссавці. Дорослий слон з'їдає 200 кг трави, а випиває від 100 до 220 л води. Живуть слони до 480 років. Хобот для слона значить набагато більше, ніж рука для людини. Він дозволяє тварині дихати, їсти, пити та слідкувати за чистотою тіла. Навіть купаються та захищаються слони за допомогою хоботів. Живуть слони стадами, головними в яких є найстарші слонихи. У самок слонів найдовший період виношування малюків – аж 22 місяці. За інтелектом, слони належать до десяти найрозумніших тварин світу. їх мова складається з сотні звуків. Слони емоційні, люблять спілкуватися, мають відмінну пам'ять. Вони ніколи не забудуть людську доброту, але і образи не пробачать...

Слони - особлива частина нашої екосистеми, що грає свою роль нарівні з усіма тваринами дикої природи. Дослідження показали, що слони допомагають захистити здоров'я лісів у Африці, поширюючи насіння дерев.

КНИГА ДНЯ

Святослав Черній «Пригоди Хоботовичів. Як слони до України мандрували»

 

            Сім'я слонів на прізвище Хоботович мешкає в Зімбабве. Суботнього ранку їхній син Муті переглядає по каналу Discovery програму «Життя сучасних вовків у Карпатах». Коли вовк Стефко Вівчар показав журналістам свою книгу роду, Муті несподівано дізнається, що сім'я Вівчарів – їхні далекі родичі з лінії прадіда, який колись вивчав в Україні медицину. Це стає початком великої слонячої мандрівки на схід Європи. Ця книга – алхімічна суміш реального і фантастичного, смішного і серйозного. Спрямована на розвиток уяви й тлумачення деяких речей та ситуацій. Для справжніх чомучок і їхніх батьків.

 

 Африканська народна казка "Слоненя, що хотіло літати"

 https://казка.укр/slonenja-sho-hotilo-litaty.html

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар