пʼятницю, 28 липня 2023 р.

День Української Державності

 


28 липня в Україні вдруге відзначається День Державності. У цього свята ще зовсім коротка історія, однак зараз воно набуло особливого значення. Повномасштабна війна Росії змусила народ України зрозуміти існування Української державності як існування власного життя, як надію на щасливе майбутнє дітей, надію на свободу та мир серед вільних і мирних народів Європи.

Це свято запроваджено на утвердження спадкоємності понад тисячолітньої історії українського державотворення, що засвідчується першими згадками про заснування міста Києва, про історичні події, пов’язані з діяльністю видатного державотворця князя Київського Володимира.

Президент Володимир Зеленський підписав указ про затвердження свята у День Незалежності 24 серпня 2021 року. Дату святкування Дня державності вибрали знакову. Щорічно 28 липня українці відзначають День хрещення Київської Русі. Саме в цей день Володимир прийняв християнство як державну релігію, що передалося й Україні. Ця подія є першою згадкою про окрему українську державу, яку описує «Повість минулих літ».

У 2023 році День Української Державності припав на останню п’ятницю липня. Проте вже з наступного року свято відзначатиметься за новим літочисленням – 15 липня. У мирний час цей день буде державним вихідним.

До Дня Української Державності працівники ЦДБ оформили книжкову виставку «Це моя Україна, це моя Батьківщина», де представлена сучасна література з історії нашої держави, книги про етапи українського державотворення, національні символи України, про історичних постатей, які відіграли значну роль на шляху становлення української державності.


 

Біля виставки з відвідувачами дитячої книгозбірні проводяться бесіди «Державність вимріяна поколіннями» та  огляди літератури.




 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар