четвер, 6 липня 2023 р.

Сьогодні Купала – срібна роса впала

           Народне свято Івана Купала — це легенди, історія та сподівання. З глибини віків відзначається в Україні це свято – свято тепла, зелені, молодості та кохання, в ньому тисячоліттями сплеталися релігія, прадавні міфи із коханням, язичництво із християнством. Міцно воно тримається в побуті народу й передається із року в рік, із роду і до роду.

Згадати українські народні традиції та взяти участь у купальських дійствах зібралися відвідувачі книгозбірні в читальній залі центральної бібліотеки для дітей напередодні свята - 6 липня. Для них працівниками ЦДБ була проведена народознавча ятка «Сьогодні Купала – срібна роса впала».

Бібліотекарки підготували виставку-інсталяцію «Чарівне свято Івана Купала», на якій були представлені книжки та «магічні» купальські трави та квіти.

          

Присутні поринули у мандрівку часом, щоб познайомитись з купальськими обрядами, звичаями, традиціями та прикметами. Учасники заходу із захопленням слухали неймовірні історії та легенди про символ магічної Купальської ночі – багаття, про традиції святкування цього чарівного свята. Особливо вразила дітей розповідь про дивну квітку папороті, яка розпускається тільки один раз на рік в ніч на Івана Купала усього на кілька хвилин, а потім зникає. Містична вогняна квітка, за легендою, обіцяє тому, хто її відшукає, удачу і небачені чарівні здібності, наприклад, вміння знаходити скарби, бути невидимим, керувати водою, розуміти мову птахів і звірів. Дітлахи з великим зацікавленням сприймали розповіді бібліотекарок про купальські ритуали і повір’я.  Зачарували дитячу аудиторію вірші про свято та поетичні загадки у виконанні гості книгозбірні - місцевої поетки Тетяни Строкач та її розповідь  про ляльку Морену.




       

Але найбільше захоплення у дітей, особливо дівчаток, викликав майстер-клас із плетіння купальських віночків, які є одвічним символом свята. Бібліотекарки розкрили секрети плетіння вінків, адже купальський вінок – це не просто окраса, а й оберіг. Запашні квіти, заполонили читальну залу. Дівчатка дружньо взялися до плетіння вінків, протягом години  чаклували над своїми виробами і в них все вдалося! Радості не було меж. Далі кожна хотіла сфотографуватися на згадку у віночку біля Купальського дерева.








          

Наприкінці свята хлопчики та дівчатка з задоволенням  взяли участь у купальському дійстві - стрибанні через магічне «вогнище».




 

На заході звучали українські народні пісні купальського циклу.

Діти змістовно,  цікаво та весело провели час напередодні наймагічнішої ночі у році - Купальської. Гарний настрій та доброзичлива атмосфера зробили його незабутнім та яскравим.

Немає коментарів:

Дописати коментар