середу, 19 липня 2023 р.

Читаємо сучасних українських авторів. Леся Мовчун

    


 Леся Мовчун (1969) – українська дитяча письменниця та поетка, мовознавиця, авторка численних наукових та науково-популярних робіт, дослідниця та популяризаторка української мови, членкиня Національної спілки письменників України, лавреатка Корнійчуковської премії.

    Перші підходи до літературної творчості робила ще в шкільні роки. Закінчила філологічний факультет Київського державного інституту імені Драгоманова та здобула кандидатський ступінь в аспірантурі Інституту української мови НАН України. Авторка понад сотні наукових статей, співукладачка низки словників.

    Переважно пише для дітей, серед творів казки, вірші та захопливі фантастичні оповіді, покликані розвинути мовне чуття у маленьких читачів. Твори авторки можна зустріти на сторінках дитячих періодичних видань, шкільних підручників та хрестоматій.

«Арфа для павучка»

Павучок Карпик майструє особливу місячну арфу, Хро влаштовує собі домівку у великому жовтому яблуку, а кошеня з білою лапкою - шукає тиші. То герої цієї книги, що живуть у незвичайному, світлому, теплому і зворушливому світі казок Лесі Мовчун.

«Панда любить мандрувати»

Незамінна книжечка для веселого сімейного читання. Мандруючи сторінками поетичної збірки, діти заприятелюють з її героями — пандочкою, їжачками, слониками, білими ведмедями, равликами і песиком-вихвалякою. Кожен вірш у книзі — це ще й чудова мовна гра: тут є і скоромовки, і лічилки, і віршики-безконечники, завдяки яким можна розвивати мовлення дитини і тренувати її пам'ять.

 

«Рожевий записник детектива Стасика»

Хлопчик Стасик випадково знайшов у пісочниці ґудзичок, що виявився іншопланетним прискорювачем розвитку. Малюк, навіть не встигнувши поміняти памперса, подорослішав так блискавично, що просто з пісочниці пішов до кіоску, купив собі рожевий записник — і став славетним детективом! Класнюча, смішнюча й вигадлива повість-казка.

«Усе підростає»

Поетична збірка авторки – це світ, сповнений мрійливості, грайливості, здивування.

«Цікава розмова про мову. Чого тобі не розповіли на уроці»

Цікаве доповнення до шкільного підручника. Книжка може бути використана на уроках української мови, на факультативах і заняттях мовного гуртка, а також для самостійного опрацювання школярами. Авторка зосереджує увагу на темах, які розглядаються в школі побіжно або й зовсім не розглядаються: міфи та наукові гіпотези про походження мови, штучні мови, невербальні засоби спілкування, етнолінгвістичний аспект вивчення мов, письмо як результат і чинник цивілізаційного процесу, потенційні слова, фразеологізми, ігрові можливості слова, слово в літературному творі, реклама як вид мовної маніпуляції тощо. Кожен розділ складається з невеликих завершених розповідей

 

Немає коментарів:

Дописати коментар