середу, 5 липня 2023 р.

Читаємо сучасних українських авторів. Настя Мельниченко

 


Настя Мельниченко (1984)  – сучасна українська письменниця, авторка низки книжок для дітей молодшого та підліткового віку. Журналістка, редакторка, громадська діячка. Голова громадської організації "STUDENA", яка опікується питаннями гендерної рівності, правами людини, соціальною адаптацією жертв конфлікту на сході, мобілізацією громадян та зниженням рівня агресії в суспільстві. Анастасія Мельниченко ініціювала в соцмережах флешмоб-соціальну акцію #яНеБоюсяСказати, який вийшов за межі України та переріс у відверту книжку для підлітків і батьків про насильство, цькування, стереотипи поведінки. Власниця та співвласниця арт-хутора Хрулі-на-Сулі на Полтавщині. Засновниця онлайн-курсу для вчителів «Недискримінаційний підхід у навчанні» (2019).

 

 «ЯНеБоюсьСказати»

Найвідвертіша книжка для підлітків. Читачи дізнаються: що робити, якщо ви пережили сексуальне насильство; звідки береться насильство; про міфи навколо сексу, від яких варто позбутися; як виявити насильство над дитиною та правильно на нього реагувати та багато іншого. Найсміливіша книжка про сексуальне виховання в Україні, позбавлена упереджень. Вона піднімає питання солідарності, булінга, об'єктивізації та фемінізму, розповідає про види та способи насильства. Окрему увагу приділено взаємодії з органами порядку.

«Українські землі до українців. Як жили давні слов'яни»

 Що ми знаємо про давніх слов’ян? Ну, бачили кривобокі глечики в музеях і чули казочки про їхніх богів. А що про давніх слов’ян знають науковці? Звідки слов'яни прийшли на ці землі, як воювали, чи бували рабами і чи самі мали рабів. Як будували свої халупки, видовбували човни з дубів, чому їли майже саму кашу, що ховали в скарбах і які їхні сліди можна віднайти в колядках. Про все це й не тільки розповідає авторка книжки — доступно й цікаво.

«Хільбудій. Позичене ім'я»

Дівчина, яка змінювала імена, мов сукні, і хлопець, який заради неї позичив чуже ім'я. Доля розвела їх на різні кінці слов'янського світу, а вони насмілилися власноруч керувати долею. Від склавинських хатин і аварських наметів до ромейських військових таборів і пишних вулиць Царгорода він ніс у серці прагнення слави й чеснот, а вона — любов до нього. Куди це привело кожного з них?

«А тепер усе інакше»

Дорослі думають, що наші проблеми “яйця виїденого не варті”. Дорослі думають, що все наше життя - залипання у соцмережах. О, вони б дуже здивувалися, аби дізналися усю правду про те, через що ми іноді проходимо! Можливо, тоді дорослі не лишали б нас наодинці зі справді страшними речами. Можливо, тоді б і ми мали хоробрість звернутися по допомогу і не лишалися самі. Книжка розповідає про те, як долати травматичні події підліткового віку, як пройти через надскладні ситуації і де знайти в собі сили та внутрішню підтримку, щоб жити далі.

 «Що знаходять в Хрулях»

На що б ви були готові задля магічних здібностей? На які пригоди і випробування? Вам на вибір зірка з неба, таємничі ліси, гігантські змії, чорти, сплави на човнах і… корови. А що робити, коли відьма, баба Надешка, яка роздає завдання, трохи не в собі? Двоє хлопчаків, Святик і Сашко, потрапляють з міста у глухе село, де ув’язуються у справжні відьмацькі пригоди. Чи готові вони встояти перед спокусою всемогутності?

 «Северин-на-Купі»

А що буде, якщо трьох підлітків закинути за кордон без батьків? Думаєте, вони не знайдуть якусь нову пригоду? Ставши заручниками обставин, діти знайомляться з дивакуватим власником 40 собак, який одержимий ідеєю знайти русалку. Та підлітків русалками вже не проймеш, а от стара фотографія і скелет у печері — то інша річ. Надихнувшись, діти кидаються розплутувати клубок, який обов’язково їх до чогось приведе: якщо не до риб’ячого хвоста, то хоча б додому.

«Від Хрулів до Зюзюків»

Навіть найнудніша домашка може обернутися на пригоду, якщо у книжку з біології 70 років тому хтось сховав таємниче послання. Троє друзів і їхня нестримна тітка беруться розплутати таємницю і знайти заховану правду, склавши докупи багато пазликів. Разом вони несподівано побачать Україну із геть незвичного боку, вирушать у мандрівку і зустрінуть таких людей, після яких їхнє життя зміниться назавжди.

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар