понеділок, 10 липня 2023 р.

Книжково-шоколадна дегустація

 


11 липня любителі солодкого відзначають Всесвітній день шоколаду.

Шоколад — чарівний смаколик і дещо значно більше, ніж просто кондитерський виріб, адже він тішить, зігріває, надихає, наснажує, позбавляє суму і навіть лікує. Шоколад — це завжди хороша ідея. Навіть коли йдеться про книжки, адже в світі так багато історій із шоколадним присмаком.  Давайте влаштуємо невеличку книжково-шоколадну дегустацію. Насолодитися хорошою книгою - це все одно, що насолодитися кубиком шоколаду.

Стефані Берджис «Дракон із шоколадним серцем»

 Авантюрина - юна драконка, що живе в печері зі своїми численними родичами, які опікуються нею і не дозволяють самотою виходити з «родинного гніздечка». Але діти на те й діти, щоби не слухатися пересторог дорослих. Мала втікає на пошук пригод і негайно встругає в халепу. Чаклун, якого вона зустрічає серед лісу, перетворює її на звичайнісіньке дівча, беззахисне перед людським підступом... і перед драконами також. Але й це ще не все! У Авантюрини тепер є одна-єдина пристрасть: шоколад. Вона мріє потрапити до шоколадного будинку й навчитися створювати цей смаколик. Але хто зголоситься взяти підмайстринею вуличне дівчисько без жодних навичок? Хіба що... така сама неординарна шоколатьє!

Роальд Дал «Чарлі і шоколадна фабрика»

Казкова повість про доброго хлопчика Чарлі , якому раз на рік — на його день народження — дарували єдиний дарунок — маленький шоколадний батончик, та його пригоди на чарівній фабриці ексцентричного кондитера містера Вонки, який закрив свою фабрику для сторонніх очей після того, як його конкуренти викрали кілька таємних рецептів. І ось, одного дня, газета повідомляє, що Вонка знову відкриває фабрику, але тільки для кількох щасливців, які знайдуть п'ять золотих квитків, захованих під обгортками п'яти шоколадних батончиків. Наприкінці екскурсії всі вони як спеціальний дарунок отримують пожиттєвий запас солодощів. Останнього дня січня Чарлі йде дуже голодним додому і знаходить в канаві присипану снігом однодоларову банкноту. Він купує два шоколадних батончики і в другому знаходить п'ятий та останній Золотий квиток. Секрет популярності даної повісті – у захоплюючій фентезійній розповіді, де шоколадна фабрика схожа на Країну Чудес із власними мешканцями і химерною, а іноді і небезпечною, атмосферою, у неабиякому настрої, актуальних і точних збірних образах і, нарешті, у смачному шоколадному настрої, який порадує всіх ласунів.

Йоанна Ягелло «Шоколад із чилі»

Вам доводилося куштувати шоколад із чилі, де солодкий смак поєднується з гіркотою? Саме його нагадує життя Лінки, яка щойно вступила до омріяного ліцею. Вона відшукала давно втрачену сестру й нарешті розібралася у своїх почуттях до Адріана. Здається, перед нею чудове майбутнє. Проте не все так рожево. На навчання Лінці доведеться заробляти, мама не в стані сплатити за дорогий приватний ліцей. Крім того, коханий їде навчатися до Лондона, а це означає кількамісячну розлуку. Лінка живе в очікування Різдва, бо тоді Адріан має приїхати до Польщі. Проте на неї чекає неприємний сюрприз. Що ж, може, кохання не завжди мусить бути солодким, як молочний шоколад? Може, воно нагадує шоколад із чилі?

Тетяна Стрижевська «Шоколадний Kіт і Цукеркова Відьма»

Напередодні Нового року зі Златою завжди трапляються халепи, тому вона не надто любить передсвятковий час. Проте її молодшому братові Лесику до того байдуже — він цікавий до всього нового, а надто його вабить нова шоколадна майстерня на їхній вулиці. Проте в ній Злата ненавмисне розвалила вежу із цукерок, тому дівчинці доведеться відпрацьовувати заподіяну шкоду й допомагати незвичайному кондитеру. Однак Злата навіть подумати не могла, що всі її попередні халепи — дрібниці проти викрадення братика, якого тепер їй доведеться рятувати…

Андрій Плесконос «Даша і таємниця шоколадного будиночка»

Останні дні літніх канікул ще не причина для того, щоб забути про пригоди. Тож Даша з Ромчиком вирушають у дивний і заплутаний квест столицею. Їм доведеться розкривати таємницю карти скарбів за малюнком Тараса Шевченка, шукати підказки під мікроскопом у музеї мініатюр, маскуватися й переховуватися, тлумачити написи старослов'янською та нарешті з'ясувати, чи такий той Шоколадний будиночок «солоденький», яким видається зовні. Чи до снаги головним героям пройти квест до кінця? На які скарби полює його творець та що за мерзенні таємниці він приховує від усіх у кімнатці без вікон? Ці питання доведеться з'ясовувати вже тобі. Лови естафету до квесту!

Катріна Волошина «Боги маїсу і шоколаду. Історії з Мезоамерики»

Майя, ацтеки, інки - народи давньої, самобутньої Мезоамерики. Як вони жили? Маленькі герої книжки знають, як зробити каучуковий м’яч, ласують перченим шоколадом і доглядають лам. А ще - зовсім як сучасні діти - задираються із сестрами, не хочуть йти до школи, долають страх висоти.

Юрій Ярмиш «Солодкий Марципан»

Одного разу хлопчик Петрик потрапив до солодкої країни Марципанії. Марципани там росли просто в полі, як помідори, а на городі ріс найсправжніший торт. Маленькі мешканці цієї країни мали солодкі імена та тільки й знали, що солодко їсти, довго спати та постійно вихваляти свого короля. Це були справжні нероби - їм навіть заборонялося грати, співати й танцювати! Марципанці давно забули смак хліба із сіллю і чистої води та були абсолютно впевнені, що одяг росте на деревах. Петрик доведе новим друзям, що життя не може бути тільки солодким - у ньому не обійтися без солоного, кислого та гіркого. Разом герої книги подалають низку випробувань і стануть по-справжньому щасливими.

Немає коментарів:

Дописати коментар