середу, 26 липня 2023 р.

День в календарі. Хрещення Київської Русі-України

 


День хрещення Київської Русі-України — державна пам'ятна дата в Україні, що відзначається 28 липня у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира.

         В українській історії Володимира вважають одним із засновників і покровителів української державності, а день хрещення Русі символізує спадкоємність тисячолітньої історії нашої держави, соборність усіх українців і всіх українських земель навколо духовної столиці – Києва.       

Народився майбутній князь 954 р. в Києві. Період його князювання в Києві тривалий – 35 років: від 980 р. до 1015 р. Про життя Володимира відомо небагато – це свідчення літописів, найважливіший з яких «Повість временних літ». Володимир був позашлюбним сином київського князя Святослава Ігоревича та Малуші – ключниці матері Святослава княгині Ольги. Відомо, що князь був багато разів одружений, згідно з «Повістю временних літ» мав 12 синів і 9 доньок. Київський престол він здобув у результаті боротьби зі старшим братом Ярополком, якого, за наказом Володимира, вбили два варяги, що були у нього на службі.

         У роки князювання Володимира Святославовича в основних рисах завершилося об’єднання держави. Він провів адміністративну реформу, замінивши у центрах основних земель племінних вождів (що здавна сиділи там і постійно прагнули автономії) на посадників – своїх синів і довірених бояр. Внаслідок цього була забезпечена територіальна єдність держави. Володимир реформував законодавство, за часи його правління був складений правовий кодекс під назвою «Устав Землений».

         Але серед усіх реформ, здійснених Володимиром, найважливішою була релігійна. Прийняття християнства сприяло зміцненню зв'язків між окремими землями Київської Русі й європейськими країнами. Під його впливом збагатилася культура східно-слов'янських земель, набули поширення запозичені з Візантії церковно-державне право, писемність, література, живопис, архітектура. Київська Русь, прийнявши християнство, змогла наблизитися до надбань європейської культури, тим самим поглиблюючи і розвиваючи власну. Християнство робило людину носієм нової моралі, заснованої на культурі совісті, яка витікає з євангельських заповідей.

 КНИГА ДНЯ

Василь Бокієвський «Історія хрещення Київської Русі» 

 Емоційна, захоплююча оповідь передає атмосферу історико-культурних подій під час масового хрещення в 988 році мешканців Києва, а згодом й інших міст Руської держави Володимиром Святославовичем.

Київська Русь: хрещення Русі. 4 серія «Книга-мандрівка. Україна»

https://www.youtube.com/watch?v=w-EJo2_Y2HA

Київська Русь: Володимир Великий. 3 серія «Книга-мандрівка. Україна»

https://www.youtube.com/watch?v=oHVhx3Sw7i8&t=105s

 

Немає коментарів:

Дописати коментар