середу, 23 серпня 2023 р.

Незалежна і єдина будь навіки, Україно!

         


         Є дати, які укріплюють нації, виражають дух народу, символізують його славне минуле, сьогодення й майбутнє. До їх числа відноситься День Незалежності України, що відзначається щорічно 24 серпня. Цього дня 32 роки тому фактично відбулося відновлення державної незалежності України, яке увінчало тривалий шлях Українського народу до самостійності. Русь, Галицько-Волинське князівство, Велике Князівство Литовське, козацька держава, українська державність початку ХХ століття - від них сучасна Україна увібрала у себе традиції державництва. Проголошення незалежності 24 серпня 1991 року стало логічним завершенням українського державотворення.

Цій видатній події колектив ЦДБ присвятив День інформації «Незалежна і єдина будь навіки, Україно!».



 

Про складний і довгий шлях здобуття Україною незалежності, становлення української державності присутні дізналися з історичного хроноскопу «Нескорена, незламна, вільна і велична», де представлені книжкові видання про ключові події історії від давнини до сьогодення, про видатних особистостей, які зробили свій внесок у цей процес і стали гордістю України.




 

Протягом дня працівники книгозбірні проводили для відвідувачів низку заходів: історичний екскурс «Миті історії  української  незалежності», огляд літератури «Обличчя незалежності. Люди, які творять історію», інформхвилинку «Жовтоблакитний символ України» (історію появи українського національного прапора та його використання у різні історичні періоди), на яких знайомили їх з літературою про основні періоди створення незалежної України, національною символікою та цікавими фактами про День незалежності України, які має знати кожен українець.



 

Користувачі мали змогу здійснити інтернет-мандри «Україна унікальна – Україна надзвичайна», переглядаючи в онлайн режимі відеофільм «Найцікавіші місця України», відеопрезентацію «Що в Україні най, най…?», які ознайомили їх з рекордами Батьківщини, та взяти участь в онлайн-вікторині «Прапор України» (проєкт ЦДБ).

 Читайлики молодшого шкільного віку із задоволенням переглядали відеофільм «Казка про Україну» та відповідали на запитання віртуальної вікторини «Загадки про Україну».

Урізноматніла інформаційний день поетична сторінка «Ти у мене єдина». Бібліотекарка Тетяна Бєлєнька та читачі Марія і Михайло Довгалюки читали відвідувачам поезії відомих авторів – Дмитра Павличка, Дмитра Білоуса, Володимира Сосюри, Надії Красоткіної про красу та велич України і любов до неї .


 

Так як діти люблять грати, їм було запропонована пізнавально-розважальний мікс «Читай, спілкуйся, грай – Україну пізнавай». Юні читачі із захопленням складали з пазлів карту та герб України,  розгадували ребуси  «Державні та народні символи моєї Батьківщини»,  знаходили заховані в таблиці назви страв та напоїв національної кухні, у грі-вікторині «Відомі українці»  встановлювали відповідність між ім’ям відомої людини, фото та інформацією про неї.






 

Читайте українське! Любіть Україну! Зі святом!

Немає коментарів:

Дописати коментар