пʼятницю, 19 червня 2020 р.

21 червня в календарі: це цікаво знати


У червні у багатьох країнах світу відзначається важливе сімейне свято – День батька.


Ця знаменна дата встановлена на знак вдячності чоловікам, які сумлінно та самовіддано піклуються про своїх дітей.

Бути хорошим батьком — найбільш відповідальна і потрібна робота в житті чоловіка. Стати прикладом для сина і добрим чарівником для дочки. Навчити, розповісти, захистити, пояснити і зробити все це з любов'ю і терпінням — таке може тільки тато.
  
У США, Німеччині і низці європейських країн День батька почали відзначати близько 100 років тому. Вважається, що ініціативу нового свята в 1910 році подала американка Сонора Смарт, яка вирішила таким чином висловити вдячність своєму самотньому батьку – ветерану Громадянської війни Вільяму Джексону Смарту. Смарт овдовів, коли його дружина загинула при пологах їх шостої дитини. Проте, він виходив немовляту, а також дав путівку в життя своїм старшим дітям. Свято швидко отримало визнання спочатку в штаті Арканзас, потім у всій країні, а з часом набуло популярності у світі.

В Україні День батька отримав офіційний статус лише минулого року. Так, у травні 2019 року. Кабмін схвалив проект відповідного указу президента, призначивши святкування Дня батька щорічно у третю неділю червня. Цього року відзначається 21 червня.

Німці відзначають День батька разом зі святом Вознесіння, австралійці зустрічають подібне свято у першу неділю вересня, а італійці — 19 березня.

Це свято – чудова нагода привітати чоловіків, які гідно виховують своїх дітей. Вітаємо достойних батьків, пишаємося ними,  бажаємо всіх благ!


Кирпа Галина. Мій тато став зіркою / Галина Кирпа. - Л.: Видавництво Старого Лева, 2015. – 38 с.
«Мій тато став зіркою» – зворушлива оповідь маленької дівчинки, тато якої загинув на Майдані. Дівчинки, якій важко змиритися з тим, що тато вже не пригорне її міцно-міцно, не малюватиме з нею пастельками тополю аж до неба, не побачить її маленької сестрички. Героїня книжки роздумує про зовсім не дитячі теми: смерть, барикади, гради та біженців. Але полеглий за правду тато світить їй із неба яскравою зіркою…
Кулик К. Татків день / Катерина Кулик. –Х. : Талант, 2017. – 32 с.
Татків день - це коли мама відпочиває, а татко господарює на кухні. В сім'ї Варі та Іванка такий день буває щочетверга.
Варя та Іванко дуже люблять свою маму, тому на її день народження вирішили їй подарувати щось особливе, щось смачненьке. Але що ж любить мама? Солодке чи солоне? І от у татків день родина дізналась, що ж найбільше любить мама.
Неґлі К. Колись мій тато був дуже крутий / Кіт Неґлі. – Л. : Видавництво Старого Лева, 2019. – 44 с. : іл.
«Колись мій тато був дуже крутий!» — це весела та зворушлива книжка-картинка про один день, який тато із сином проводять разом: виконують домашні справи, йдуть на прогулянку, бавляться та розважаються. Колись тато їздив на мотоциклі та грав у рок-гурті. Тепер у нього інше життя. Та він усе ще дуже крутий!
Емоційна та унікальна за стилем історія від Кіта Неґлі розповідає про любов, турботу та батьківство і про те, що батьки залишаються класними попри все.
Вакуленко-К. В. Татусева книга: вірші для дітей / Володимир Вакуленко-К. – Л. : Видавництво Старого Лева, 2014. – 32 с. : іл.
Веселі, грайливі віршики, написані люблячим татом Володимиром Вакуленком-К  для свого сина, безперечно, стануть улюбленими серед наших читайликів. Вірші цікаві, ритмічні, їх легко запам’ятовувати і декламувати. А яскраві малюнки Наталки Гайди можна розглядати годинами і щоразу знаходити щось кумедне і цікаве!
Головін В. Як бути класним татом. Історії та досвід відомих батьків / Влад Головін. – К. : Брайт Букс, 2019 . – 280 с.
Книжка розрахована на найширше коло небайдужих татусів, які прочитають книжку та дізнаються, як стати крутими батьками.

Немає коментарів:

Дописати коментар