середа, 24 лютого 2021 р.

Ювіляр лютого

 


24 лютого – 235 років від дня народження  

Вільгельма  Гр1мма (1786-1859), 

німецького казкаря, фольклориста

     Брати Грімм – німецькі казкарі, на творах яких виросло не одне покоління людей у всьому світі, видатні філологи-германісти XIX століття, які почали складати перший словник німецької мови.

Вільгельм Грімм - молодший з двох братів. Народилися вони в родині адвоката, який помер, коли хлопчики були ще маленькими, Вільгельму тільки виповнилося 10 років. Яків та Вільгельм з самого раннього дитинства були дуже прив'язані один до одного і проявили чудові здібності до навчання.

Після закінчення Кассельського ліцею обидва брати стали студентами Марбурзького університету, де вивчали юридичні науки, щоб продовжити справу батька. Проте інтерес до філології взяв верх, і вони присвятили своє життя цій науці.

З 1814 Вільгельм працював секретарем бібліотеки в Касселі, Яків же, змінивши кілька робіт, теж влаштувався бібліотекарем в ту ж саму бібліотеку. Це був найбільш плідний період для братів: вони постійно займалися науковими дослідженнями.

З 1806 р. вони почали збирати казки й легенди, які здавна жили в пам’яті німецького народу, поширюючись в усній формі. Казки братів Грімм та інша їхня творчість мали виняткове значення для збереження усної народної творчості й розвитку німецької мови.



 

У 1812 р. вийшло друком перше видання зібраних Якобом і Вільгельмом Грімм «Казок для дітей і родини», яке складалося із  86 німецьких казок. В 1814 р. вони опублікували другий том з 70 казок.



 

Усього вони зібрали понад 200 казкових творів, залишивши нащадкам не тільки цю збірку, а й інші здобутки, зокрема «Німецьку граматику», «Словник німецької мови».

 




Яків і Вільгельм зробили дуже багато для розвитку мовознавства як науки. Зокрема, вони почали складати етимологічний німецький словник, який був завершений вже після їх смерті.

Одна історія. Звідки найвідоміші казкарі світу – Брати Грімм черпали свої історії   https://www.youtube.com/watch?v=ZX1WAcMWWH4

Немає коментарів:

Дописати коментар