середу, 24 листопада 2021 р.

Ювіляр листопада

 


24 листопада - 215 років від дня народження

 Олекси  Стороженка (1806–1874),

 українського письменника

           Олекса Петрович Стороженко народився 24 листопада 1806 р. в с. Лисогори на Чернігівщині в родині дрібного поміщика, що належала до старовинного козацького роду. Дитячі роки письменника минули в містечку Великі Будища на Полтавщині, де він одержав домашню освіту. Згодом навчався у «благородному пансіоні» при Слобідсько-Українській губернській гімназії в м. Харкові.

Впродовж майже тридцяти років, Олекса Стороженко перебував на військовій службі. Здебільшого служив в Україні, нерідко переїжджав з однієї місцевості в іншу, завдяки чому добре вивчив життя і побут селян в різних регіонах, зустрічався з колишніми січовиками, почув легенди та перекази про Запорозьку Січ. Цей життєвий матеріал ліг в основу багатьох творів письменника.

В літературу Олекса Стороженко ввійшов романом «Братья близнецы» (1857) та низкою оповідань, в основу яких покладено українські народні повір'я. Творча спадщина письменника в жанрі оповідання відображує  побут та звичаї українського селянства, героїчні сторінки козацької вольниці, пов'язані з останнім періодом існування Запорозької Січі, з народно-визвольним рухом Коліївщина, з образами колишніх січовиків.

 

            Твори, надруковані в журналі «Основа» в 1861-1863 роках, були об'єднані та опубліковані в збірці «Українські оповідання».


 

У 1970 році надруковані перші розділи повісті О. Стороженка «Марко Проклятий», написаної на основі українських фольклорних джерел, а саме — легенд про вічного страдника-мандрівника Марка, якого за гріхи не приймає земля. Долю Марка письменник накладає на яскраві епізоди визвольної боротьби народу, в якій страдник спокутує свій гріх. Повість лишилася незакінченою, згодом невідомий автор дописав останні розділи відповідно до плану автора.

Останні роки життя письменник провів на хуторі поблизу м. Бреста (Білорусь), де й помер 18 листопада 1874 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар