пʼятницю, 28 січня 2022 р.

До Дня вшанування пам’яті Героїв Крут

 


          Щороку 29 січня Україна вшановує пам’ять молодих героїв, що 1918 року полягли біля залізничної станції Крути, захищаючи Українську Народну Республіку. Їх подвиг навічно ввійшов до літопису боротьби за незалежність Вітчизни, як одне із свідчень незламності духу українського народу, його вічним прагненням до волі.

До цієї події працівники ЦДБ підготували історичну довідку «І ту гарячу кров святу повік Вкраїні не забути» , в якій відображено хронологія військових подій у січні 1918 року, розклад сил, опис і схема бою під Крутами.

Відвідувачі книгозбірні протягом дня слухали розповідь про героїзм 300 юнаків, студентів-добровольців Українського народного університету, Київського університету імені св. Володимира, учнів старших класів Кирило-Мефодіївської гімназії, які стали на захист УНР.

Підлітки дізналися, що бій під Крутами тривав майже п’ять годин поспіль, що захисники, пройшовши лише семиденну військову підготовку, стримували наступ чотирьохтисячної більшовицької армії Михайла Муравйова та втрачали молоді життя під градом куль і гранат. Затримавши ворога на чотири дні, київські юнаки дали змогу укласти Брест-Литовський мир, що de-facto означало міжнародне визнання української незалежності. Під час бою близько 30 хлопців потрапили в полон до більшовиків і були жорстоко й холоднокровно страчені.

Бій під Крутами став символом героїзму молодого покоління в боротьбі за незалежність України.

Пам'ятаймо про тих, хто боровся за рідну землю й за становлення української державності!





 

Немає коментарів:

Дописати коментар