вівторок, 4 квітня 2023 р.

День створення НАТО (1949)

 


4 квітня НАТО - Організація Північноатлантичного договору, Північноатлантичний Альянс, святкує свій день народження.

Північноатлантичний договір був підписаний 4 квітня 1949 року у Вашингтоні представниками урядів 12 держав: Бельгії, Великої Британії, Данії, Ісландії, Італії, Канади, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Португальської республіки, Сполучених Штатів Америки та Французької республіки.

Головна роль НАТО полягає у забезпеченні свободи та безпеки країн-членів з використанням політичних і військових засобів. НАТО дотримується спільних для Альянсу цінностей демократії, індивідуальної свободи, верховенства права та мирного розв'язання суперечок і підтримує ці цінності в усьому євроатлантичному регіоні. Альянс стоїть на захисті своїх країн-членів від загрози агресії: головним військово-політичним принципом організації є система колективної безпеки, тобто спільних організованих дій всіх її членів у відповідь на напад ззовні.

З моменту свого заснування кількість нових держав-членів альянсу збільшилася з первинних 12 до 31 країни.

Відносини України з НАТО почали розвиватися невдовзі після здобуття нею незалежності у 1991 році. Вже у січні 1992 року представник України вперше взяв участь у Робочій групі високого рівня Ради північноатлантичного співробітництва. Але по справжньому доленосними взаємовідносини України з НАТО стали в останні роки, саме тоді, коли триває агресія Росії проти України. Україна остаточно визначилась, і тримає курс на ЄС та НАТО. Верховна Рада 7 лютого 2019 року ухвалила зміни до Конституції про курс України на вступ до ЄС і НАТО. За відповідне рішення проголосували 334 депутати. 30 вересня 2022 року Україна подала заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

КНИГА ДНЯ

Тімоті Ендрюс Сейл

«Міцний альянс. Історія НАТО й глобального післявоєнного порядку»

        В книзі автор представляє майстерний аналіз того, чим був альянс, що об’єднувало його учасників і чому він існує вже протягом понад семи десятиліть і, ймовірно, існуватиме в осяжному майбутньому, об’єднуючи все більшу кількість демократичних держав, серед яких скоро з’явиться й Україна.

          Автор описує взаємодію між високопосадовцями організації та дипломатами й лідерами держав-членів, котра, як демонструють трагічні події 2022 року, є надзвичайно важливою в сучасному світі.

Немає коментарів:

Дописати коментар