середа, 3 липня 2024 р.

Книги-ювіляри 2024 року

 


Цього року ювілеї відзначають книги, яким виповнилося

20 РОКІВ

з часу написання або виходу з друку в 2004 році:

 

- історичний роман В. Г. Рутківського «Сині Води» (у трьох книгах)

Автор зобразив одну з найбільших битв у історії середньовічної Європи — битву над річкою Сині Води (1361). Читач не лише зазнає безліч захопливих пригод, а й дізнається, хто врятував великого князя литовського від стріли найманого вбивці, познайомиться з властителем Золотої Орди ханом Мамаєм, побуває в Києві — одній з найвеличніших столиць Європи А головне — переконається в тому, що потяг до свободи долає будь-які перепони.

-        

- роман Дж. Ролінґ «Гаррі Поттер і напівкровний Принц»

 

Авторка занурює читача у похмуру атмосферу очікування небезпеки. У Міністерства магії не залишилося сумнівів - Темний Лорд повернувся. Тепер він діє відкрито, викрадаючи чарівників і учиняючи терор по всій Британії. Альбус Дамблдор разом з Гаррі намагаються розгадати загадку горокраксів, в яких Волан-де-Морт помістив душу. Для цього директор запрошує на посаду вчителя зіллєваріння старого знайомого - професора Слізнорта, який розповів юному Тому Реддлу про страшний ритуал. Завдяки дивному підручнику якогось Напівкровного Принца, він стає кращим учнем і втирається в довіру вчителю.

 

-        

-        - повість Л. А. Ворониної «Суперагент 000. Таємниця золотого кенгуру»


Гриць Мамай - нездоланний Супергерой 000 розплутує найзагадковіші злочини, перемагає найпідступніших ворогів і рятує світ від неминучої загибелі.

 

-        

- повісті-казки М. С. Павленко «Півтора бажання (Казки з Ялосоветиної скрині)»

Ця книжечка - про бабусю Ялосовету, яка збирала казочки. А назбирала вона їх за своє життя багато. Серед них і недбала і необережна, неймовірна і забудькувата, вередлива, ще й ощадлива. Жили вони у неї в скрині, та якось Казка-Мандрівниця не повернулась… Про пригоди Казки та її сестер розповість ця дотепна й повчальна книжечка.

-        

- повість-казка Сашка Дерманського «Володар макуци, або Пригоди вужа Ониська»

 

Кумедна, зворушлива й цікава історія про дружну, хоч і строкату компанію. Вужик Онисько, жабка Одарочка, мишка Евридіка, хробачок Кузя і жук Джек — справжні друзі. А їхні пригоди — на суходолі, на воді й у повітрі — просто шалені!

 

-        

- повість-казка К. Коуелл «Як стати піратом» (з циклу книжок «Як приборкати дракона»)

 

Читаючи книгу, ви переконаєтеся, що бути вікінгом справді нелегко. Адже справжній вікінг має не тільки приручити і вимуштрувати дракона, а й опанувати ремесло пірата.

 

-         - роман М. В. Матіос «Солодка Даруся»

 

Це історія щасливої родини, яку зруйнувала радянська влада. Головна героїня - Даруся, що боїться цукерок та ніколи не розмовляє. Її називають солодкою, а дехто вважає душевнохворою. Проте лише старші люди розуміють, чим викликана така поведінка. Вона абсолютно нормальна, все усвідомлює, просто не хоче говорити. Ця дівчина народилася в добрій сім'ї була цілком нормальною дитиною, до певного моменту навіть щасливою. Але потім у їх село прийшли вони - "червоні". Насправді ця історія не лише про одну людину, це історія України в період совєтів. Коли ви складате до купи цей пазл, мимоволі потечуть сльози, але це хороший урок історії.

 

-        

-         - роман М.-К. Пекарської «Клас пані Чайки»

Ця книга є молодіжним бестселером у Польщі. У ньому розповідається про те, що цікаво підліткам: про труднощі їхнього віку, про негаразди у школі та вдома, але насамперед – про перші почуття й розчарування. Головні герої роману - варшавські гімназисти вчаться складного мистецтва прийняття іншої людини — з усіма її вадами — і врешті пізнають ціну дружби.

Немає коментарів:

Дописати коментар