пʼятниця, 4 жовтня 2024 р.

День в календарі

 


4 жовтня  у світі відзначається важливе екологічне свято -  Всесвітній день захисту тварин. Ідея Дня тварин була вперше проголошена німецьким письменником та зоозахисником Генріхом Циммерманом. Датою свята обрано 4 жовтня, оскільки в цей день католики вшановують пам'ять святого Франсиска Ассизького, покровителя і захисника всіх тварин. В Україні цей день святкується з 2000 року.

Згідно зі статистикою, щогодини з лиця Землі зникають три види тварин. Щодня зникає більше 70 видів фауни і флори. За 25 останніх років біологічне різноманіття Землі скоротилося більше ніж на третину.

День тварин – це привід нагадати людям про їхню відповідальність, підвищити свідомість суспільства щодо необхідності захисту тварин.

Тварини для людей є вірними друзями, домашніми улюбленцями та помічниками. Коли господарі хворіють, вони всіляко намагаються допомогти. Часто таке лікування буває ефективнішим за традиційне. Тисячі фактів переконливо свідчать про те, що тварини володіють дивовижним даром зцілення людей.

Існує окрема галузь медицини - анімалотерапія або пет-терапія. Це така система лікування, коли, окрім застосування ліків, хворий спілкується з тваринами.

До Всесвітнього дня захисту тварин в ЦДБ оформлено книжково-ілюстративну виставку «Тварини, які лікують людей». 


 



На сторінках представлених видань можна дізнатися, як впливають тварини на життя та здоров’я людини, як можна лікуватися за участю таких тварин, як коти, собаки, коні та дельфіни, яку користь приносять вони людині.

Запрошуємо на перегляд.


четвер, 3 жовтня 2024 р.

Тварини, які лікують людей

 

Деякі тварини володіють унікальними здібностями, є відмінними терапевтами. Існує навіть окрема галузь медицини - анімалотерапія (пет-терапія). І хоча анімалотерапія не є офіційною наукою, останні дослідження показують: власники тварин, зокрема кішок і собак, в середньому живуть на 4-5 років довше. Вченими доведено, що спілкування з котами, собаками, кіньми, кроликами та іншими тваринами позитивно впливає на психологічний стан людини і не тільки

           Вашій увазі відео презентація «Тварини, які лікують людей».

                     https://www.youtube.com/watch?v=ME-WH_-ulIs


 

 

ВІтальний майданчик

 


Колектив ЦДБ щиро вітає

Тамару Верницьку

з днем народження!


 

Бажаємо довгих років життя в мирній країні, щасливого сьогодні і радісного завтра, красивих мрій і їх здійснення! Хай кожен день повниться веселим і милим відчуттям, гарним настроєм, задушевними зустрічами! Щастя і радощів у домівку, здоров’я і благополуччя Вам і Вашій родині.


 

вівторок, 1 жовтня 2024 р.

Від козаків до сучасних воїнів-захисників

 


1 жовтня в центральній бібліотеці для дітей проведено історичне турне, присвячене трьом святам: Покрові Пресвятої Богородиці, Дню українського козацтва та Дню захисників і захисниць України.

На початку заходу ведуча, завідувачка ЦДБ Олена Корнієнко, запропонувала читачам, п’ятикласникам гімназії-початкової школи №11, перегляд відео презентації «Від козаків до сучасних воїнів-захисників». Учні зацікавлено та уважно слухали розповідь пані Олени про історію виникнення козацтва, бойові, ратні подвиги, хоробрість і відвагу українських козаків, про те, як змінювались українські захисники крізь століття, від козаків до сучасних воїнів, які сьогодні захищають Україну від російських загарбників.


 

Одночасно з переглядом школярі розгадали ребуси, відповідаючи на запитання вікторини, та відгадали зашифровані поняття: «Козак», «Гетьман»,«Булава», «Оселедець», «Гопак», прослухали легенди про українських козаків, чиї подвиги відомі всьому цивілізованому світу, та дізналися, що свято Покрови було надзвичайно шановним серед українського козацтва.


 

Учасники заходу записали зворушливий відео лист «Дякуємо нашим захисникам за…».

Майбутні захисники та захисниці ознайомилися з літературою, яка була представлена на книжковій виставці про славних гетьманів, козаків – запорожців та сучасних захисників України.


 


 

Дуже активними були п’ятикласники в розважальних конкурсах та іграх:  «Козацька кмітливість», «Влучний стрілок» для хлопців та «Приготування кулешу», «Забави кашоварів» для дівчат, які пройшли весело, завзято та пізнавально. 


 


 Хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих захисників і захисниць.



Захід закінчився дружнім співом пісні «Ой, у лузі червона калина».