пʼятницю, 6 квітня 2012 р.

Про бібліотеку

Центральна бібліотека для дітей сьогодні це: 
  • культурно-освітня, виховна, науково-інформаційна установа
  • центр бібліотечно-бібліографічного обслуговування дітей та організаторів дитячого читання
  • центр організації дозвілля дітей міста Біла Церква.
 

Бібліотека : 
  • обслуговує дітей всіх вікових категорій, батьків, вчителів
  • пропонує широкий вибір довідкових, науково-пізнавальних видань, фантастики, детективів, 105 назв журналів і газет
  • інформує читачів-дітей, керівників дитячого читання про нові надходження літератури та періодики 
  • задовольняє найвибагливіші індивідуальні запити читачів
  • надає можливість більш глибоко вивчити улюблений предмет
  • навчає , як користуватись довідково-бібліографічним апаратом бібліотеки
  • проводить літературні вікторини, подорожі, прем`єри, презентації та бенефіси книг і журналів
  • допомагає знайти нових літературних друзів і навчитись багатьом корисним речам, стати юридично грамотним і дістати відповідь на безліч запитань

Історія створення бібліотеки

 У зв`язку з будівництвом шинного заводу та виникненням на карті міста масиву Леваневський, відкриттям на ньому 5 загальноосвітніх шкіл виникла потреба у створенні тут дитячої бібліотеки. Восени 1979 року  гостинно відчинила двері перед юними читачами  бібліотека –філіал №9( так називалась центральна дитяча бібліотека спочатку). ЇЇ завідуючою була призначена Григоренко Раїса Павлівна, висококваліфікований спеціаліст бібліотечної справи.
У 1985 році після реорганізації бібліотека стала центральною для дітей.
В 1986 році з ініціативи директора ЦБС Красножона Петра Івановича в ЦДБ був обладнаний кінодемонстраційний зал, де спочатку діти мали можливість дивитися фільми з допомогою кінопроектора, а пізніше – сучасного відеомагнітофона.
На початку 90-х років бібліотека нараховувала  5,5 тисяч читачів.За своєю роботою та наочним оформленням вона стала центром передового досвіду для всієї області. На базі бібліотеки проходять обласні семінари , школи передового досвіду. На даний час фонд ЦДБ нараховує більше 50000 екз. книг та брошур. Бібліотека обслуговує  7300 читачів. Юні читачі мають змогу користуватися цінними та рідкісними книгами , знайомитися з новинками періодики. До послуг читачів систематичний та зведений каталоги, систематична картотека статей, краєзнавчий каталог.
Художні відділення шкіл мистецтва разом з бібліотекою в читальній залі 1-4 класів оформляють виставки дитячих малюнків. Масові заходи проходять у бібліотеці за участю дитячих творчих колективів.
Центральна бібілотека для дітей є методичним центром для шкільних бібліотек міста.


Відділ обслуговування учнів 1-4 класів

    Радо зустрічають працівники абонементу та читальної зали своїх читачів

На фото:
бібліотекар 1 категорії Л.М.Романович під час спілкування з дітьми

Більше 25 років працює з  читачами  читальної зали відділу обслуговування дітей 1-4 класів Людмила Миколаївна Романович.  Незмінний організатор самодіяльного лялькового театру “Книга і лялька”, веде масову роботу із групами продовженого дня та дошкільними закладами.



Затишну і комфортну обстановку створила на абонементі  відділу бслуговування учнів-дітей1-4 класів, бібліотекар Катерина Володимирівна Діденко.  Невеличкі стелажі, зручні столики та стільці, м`які іграшки, живі квіти – все це допомагає дітям почуватися вільно і спокійно.  
Понад 30 років віддано бібліотечній справі.
Завжди усміхнена, вміє знайти спільну мову з дітьми та їх батьками, зацікавити читача, цікаво розповісти про нову книгу та бібліотечні новинки. Діти люблять і поважають Катерину Володимирівну та із задоволенням ідуть до бібліотеки.

Відділ обслуговування дітей 5 –9 класів

На абонементі обслуговування  учнів 5-9 класів можна підібрати  потрібну книгу, обмінятися думками про прочитане, висловити своє відношення до книги та її автора.



На фото: М.Я.Джура в царстві книг

    Марія Яківна працює більше 20 років в ЦДБ, фахівець своєї справи. Поєднаний талант вчителя і бібліотекаря допомагає користуватись повагою і довірою серед читачів та колег по роботі.

    
  Головний методист по роботі з дітьми Тамара Антонівна Шпак в любу хвилину готова надати консультацію по користуванню довідково-бібліографічним апаратом бібліотеки

Простора читальна зала запрошує дітей до самостійної праці.
До послуг читачів великий вибір періодичних видань. Довідково- інформаційний матеріал допомагає читачам знайти відповіді на найрізноманітніші запитання.

     Гордістю бібліотеки є Кімната казок – перлина художнього розпису виконана у стилі “Петриківка”, розписана  у 1983 році київськими художниками
Скицюк І.С та лауреатом Державної премії ім.Т.Г.Шевченка Тимченко Марфою Ксенофонтівною. Казковий світ представлено в символічному царстві Неба, Води й Землі з відповідними казковими героями.

Кімната казок – один з найулюбленіших куточків бібліотеки. Тут діти мають можливість відпочити, послухати казки, зустрітися з улюбленими героями книг під час вистав самодіяльного лялькового театру “Книга і лялька”та відгадати казкових героїв намальованих на стінах кімнати казок.

Клубна робота

Для більш допитливих  у бібліотеці є цікаві об`єднання за інтересами: клуб “Юні чомучки” та юридичний лекторій “Підліток і закон”

        Клуб “Юні чомучки” допоможе про все на світі дізнатися  та дати  відповідь юним читачам  на тисячі питань: Хто? Що? Звідки? Де? Коли? Як? Навіщо?



На фото:
Шпак Т., Джура М.
та Бондар Г.

Працівники бібліотеки під час зустрічі з читачами  на “Юридичному  лекторії”.

Творчі зв`язки ЦДБ

Бібліотека творчо співпрацює  з учнівськими та педагогічними колективами ЗОШ № 4,12,20, 21, НСШ № 10, інтернатом змішаного типу “Материнка”, дитячим будинком “Волошка”, дошкільними закладами, станцією технічної творчості дітей “Прометей”, музичним ліцеєм.

Крім інформаційно – бібліографічного забезпечення навчально-виховного процесу в бібліотеці проходять виставки робіт юних техніків , юних художників, конкурси юних читців.

Традиційними стали конкурси шанувальників слова Т.Г.Шевченка та загальноміський конкурс “Книжкове літо в Білій Церкві”. Щорічно в бібілотеці проводиться загальноміський тиждень юнацької та дитячої книги, презентації дитячих книг, відзначаються Новорічно - різдвяні свята, Міжнародний день захисту дітей, День знань.


З великою любов`ю зустрічають у бібліотеці  своїх читачів бібліотечні працівники  Корнієнко Олена Андріївна , Діденко Катерина Володимирівна, Романович ЛюдмилаМиколаївна, Олійник Лариса Миколаївна, Джура Марія Яківна, Бондар Галина Олександрівна, Голубенкова Валентина Вікторівна, Даценко Антоніна Борисівна, Кабула Інна Анатоліївна, Шпак Тамара Антонівна.



Немає коментарів:

Дописати коментар