четвер, 12 квітня 2012 р.

Чорнобильський слід в долях і в душах


Голосить дзвін стривожено у квітні,
Засмучує весняні дні привітні,
Озветься в серці кожної родини
І стогоном у грудях України.

Чорнобильський слід в долях і в душах
     Чорнобиль… Тепер це слово знає весь світ. Чорнобиль – це мука і біль, це – подвиг і безсмертя, це – наша пам'ять.
     Напередодні 26 річниці з дня трагедії на ЧАЕС у центральній бібліотеці для дітей відбулася зустріч учнів 9-10 класів ЗОШ №4 з ліквідаторами аварії.  Без пафосу та високих слів гості розповідали учням про події, безпосередніми учасниками яких вони були у 1986 році. На той час старшина Прип’ятської міліції Фомінський Юрій Іванович,  в ту ніч ніс  службове чергування і вже  через декілька хвилин після вибуху опинився біля реактора.  А його колеги, Веред Дмитро Федорович та Беник Дмитро Іванович, у 86-му – працівники Білоцерківської міліції, займалися організацією евакуації жителів міста Прип’ять.  
     Згадуючи пережиті події, ліквідатори знову переживали тривогу та хвилювання, які передавалися і всім присутнім. Головною думкою зустрічі стало те, що героями були всі, хто опинився у вирі подій, і безстрашно та жертовно боролися з невидимим ворогом, усвідомлюючи всю небезпеку.
     Старшокласникам було цікаво спілкуватися з учасниками реальних подій, виникало багато запитань, і запланована сорокахвилинна зустріч переросла у більш як годинний діалог.
     Зустріч провела методист ЦДБ Т.А.Шпак, яка звернула увагу присутніх на книжкову виставку «Чорний біль памяті», сказала гостям  багато теплих слів, відчуваючи все, про що йшлося душею, тому що й сама в далекому 86-му була жителькою Чорнобиля і брала участь у ліквідації аварії.
     Наприкінці зустрічі учні вшанували героїв-чорнобильців та запалили свічку пам’яті.   










Немає коментарів:

Дописати коментар