понеділок, 26 жовтня 2015 р.

ЮВІЛЯР ЖОВТНЯ

28 жовтня виповнюється 120 років від дня народження 
Майка Йога́нсена (1895-1937) 
 українського поета, прозаїка доби Розстріляного відродження.


Майк Йогансен. Прихований за цим таємничим іменем письменник, якого мало читали, ще менше видавали…

Сам про себе він говорив так: «Біографії в мене ніякої нема: я син учителя німецької мови, чоловік я книжний і життя бачив мало». Класична гімназія прищепила йому виняткову любов до мов. На час закінчення Харківського університету (1917) він знав старогрецьку й латину, вільно володів англійською, німецькою, італійською, іспанською та французькою, знав скандинавські та словянські мови. Сучасники свідчать, що «з Майка був чортівськи здібний лінгвіст, але стільки ж обдарований він був і для сприйняття технічних знань…». Крім мовознавчих наук, Майк був обізнаний в абстрактних філософських категоріях, був завзятим у всіх жанрах літератором… Освіту мав енциклопедичну, не втомлювався читати нові й нові книжки.

Майк Йогансен брав активну участь у житті численних літературних організацій двадцятих років: від «Гарту» до ВАПЛІТЕ й «Групи А». З його ініціативи народилися альманахи «Літературний ярмарок» і «Універсальний журнал»…  Йогансен був автором чи не першого в Україні пригодницького роману «Пригоди Мак-Лейстона, Гаррі Уперта та інших», що тільки протягом року витримав аж десять перевидань загальним тиражом 100 тисяч примірників. Вражає? Книжка цікава ще й тим, що вже тут виявився неперевершений талант Майка-містифікатора, Майка-химерника.

Крім  літературних часописів, поет-сценарист-романіст-новеліст у одній особі на високому професійному рівні укладав різні граматики й словники, збірники народної мудрості, перекладав практично з усіх європейських мов. Між іншим, Йогансен свого часу уклав один із перших підручників української мови. З 1918 року, як зізнається Майк у автобіографії, «почав писати вірші українською мовою і знайшов, що вони виходять природніше». За сімнадцять років творчої діяльності видав вісім книг віршів, десять книг прози, чотири книжки для дітей та дві  з літературознавства. З усього створеного головним вважав поетичний доробок.

Шкода, що поезії Йогансена побачили світ аж у 1989 році… Адже творчість Майка Йогансена – як прозова, так і поетична – належить до таких, які цікаві читачеві, котрий не тільки цінує якісні гру, іронію, цитування, але й у всьому дошукується глибини. Останнє на сьогодні видання вибраних прозових творів Йогансена з’явилося 2001 року в смолоскипівській серії «Розстріляне відродження».

Чомусь у талановитих людей повелося передбачати власну трагічну долю. Так було із Симоненком, так було зі Стусом, так було багато років перед ними й із Йогансеном. У 1920 р. Майк написав вірш «Я знаю: загину», а за сімнадцять років передбачення збулося.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар