четвер, 9 березня 2017 р.

Слова і музика, що в серці українців



25-й річниці Державного Гімну України була присвячена інформаційно-просвітницька година «Слова і музика, що в серці українців», яка відбулася в центральній бібліотеці для дітей  9 березня.


Методист ЦДБ Тамара Шпак розповіла учасникам заходу, учням 7-Г класу БЗШ №11 (кл. керівник Лариса Лещенко) історію створення музичного національного символа України, познайомила відвідувачів з життєвим та творчим шляхом його авторів: композитора Михайла Вербицького та автора слів Павла  Чубинського.

Наші читачі дізнались, що пісня, яка згодом стала нашим гімном,  вперше прозвучала 152 роки тому як заключний номер першого шевченківського концерту, який було влаштовано 10 березня 1865 року на роковинах Великого Кобзаря,  що музична редакція Державного Гімну України була затверджена Верховною Радою України 15 січня 1992 року і ця подія знайшла своє відображення у Конституції України. Але тільки 6 березня 2003 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Державний Гімн України», в якому затвердили  його як Державний та Національний Гімн на музику М.М. Вербицького із словами першого куплету та приспіву  П.П.Чубинського.

Діти прослухали добірку аудіоваріацій гімну, зроблених за останні роки: гімн на бандурі, Рок-версія Державного Гімну у виконанні Микити Рубченка, віолончельна версія у виконанні українського воїна з позивним Мартін,  гра  на трубі Гімну України, який виконав іноземний студент, що навчається у Тернопільському університеті, та Державний Гімн України, виконаний завдяки мобільному застосунку, встановленому на планшеті.

А наприкінці заходу учасники самі дружньо заспівали Державний Гімн України.


Немає коментарів:

Дописати коментар