пʼятницю, 31 березня 2017 р.

Ювіляр березня



31 березня – 135 років від дня народження 
Корнія Івановича Чуковського (1882-1969), 
дитячого письменника,  поета, критика, літературознавця, перекладача.

 Твори Корнія Чуковського «Бармалій», «Муха-Цокотуха», «Мийдодір», «Лікар Айболить» знайомі усім, а от те, що їх автор був доктором літератури Оксфордського університету, педагогом і психологом, батьком чотирьох дітей, талановитим перекладачем і просто дивовижною людиною, 
майже ніхто не знає.
 
Народився письменник 31 березня 1882 року в Петербурзі. Але життя його було тісно пов’язане з нашою Батьківщиною: мати Корнія Івановича була родом з України, справжнє ім’я письменника – Микола Корнійчуков.

За своє 87-річчя письменник написав безліч творів, серед них і казки, і вірші, і критичні статті, і переклади. Він був також укладачем збірників і альманахів, редактором.

«Лікаря Айболита» К.Чуковський написав за мотивами англійської казки Гью Лофтінга, збагативши її новими обставинами та надавши герою ім’я, яке звучить, як заклик про допомогу. 

 Серед героїв книг К.Чуковського, які полюбились малюкам, особливе місце займає Бібігон, хлопчик з мізинчик, хоробрий і настільки симпатичний, що мимоволі віриш в його існування.

Дитячі книжки К. Чуковського ще за життя були надруковані загальним накладом у 50 мільйонів примірників.

Герої Чуковського вчать нас бути добрими та справедливими, мужніми та благородними. Багато мудрих істин засвоюється з веселих поетичних рядків діда Корнія, як називали письменника малюки.

«Я написав 12 книжок, і ніхто не звернув на них жодної уваги, -  говорив Корній Іванович. — А "Крокодил", якого я створив жартома, зробив мене знаменитим письменником. Боюся, на моєму пам'ятнику, коли помру, напишуть "Автор "Крокодила".

 


 








Немає коментарів:

Дописати коментар