четвер, 18 травня 2017 р.

18 травня - День вишиванки



У культурі практично будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Вишиванка - яскравий приклад і підтвердження цьому. В Україні вишиванка символізує  родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї. Вона настільки сильно увійшла до життя української людини, що в нашій країні влаштовується навіть спеціальне свято – День вишиванки, який відзначається щороку у третій четвер травня.

 День вишиванки в Україні у 2017 році припадає
 на 18 травня.  Дата поки що не офіційна, це відносно нове народне свято. Але масштаби поширення традиції носити вишиванку вражають: такого розмаїття вишиванок, як у третій четвер травня,  не можна побачити ніде.

Ідея зародилася у 2006 році і належить одній із студенток Чернівецького національного університету Лесі Воронюк. Її надихнув одногрупник, який завжди ходив на пари у вишиванках. Тоді Воронюк запропонувала одногрупникам і студентам вибрати день і прийти  у вишиванках усім. Спочатку ініціативу підтримали кілька десятків студентів і викладачів, але пізніше свято розрослося до всеукраїнських масштабів. У 2011 році був встановлений рекорд по кількості людей у вишиванках в одному місці. На центральній площі Чернівців зібралося чотири тисячі людей у вишиванках. У 2015 році з'явилася акція "Подаруй вишиванку захиснику", в якій взяли участь 38 країн світу. Вишиванки передавали бійцям АТО, які брали участь в бойових діях у Донбасі.

 До цього свята в ЦДБ оформлена книжково-ілюстративна виставка «Чарівна краса української вишиванки». Запрошуємо користувачів познайомитися з літературою, яка допоможе краще дізнатися про історію української вишивки від давнини до нашого часу, оволодіти всіма «секретами» самобутньої народної вишиванки за допомогою опису технік, малюнків-схем.




Кара-Васильєва Т., Чорноморець А. Українська вишивка / Тетяна Кара-Васильєва, Алла Чорноморець . – К. : Либідь, 2005. – 160 с.: іл.

Книга знайомить читача з історією української вишивки від X до XX століття. Розлядаються особливості самобутньої народної вишиванки, її локальні характеристики щодо історико-етнографічних регіонів, описуються основні техніки шитва, розкриваються символіка рушників, їхнє значення у святах і обрядах. Висвітлюються особливості монастирського шитва XVI-XVIII століть, панського середовища XIX століття.

Видання розраховане на учнів шкіл, студентів художніх закладів, викладачів народознавства, широке коло читачів, усіх, хто прагне навчитися вишивати.


Наніашвілі І. Українська вишивка. Рушники. Вишиванки. Обереги / Ірина Наніашвілі. – Х. : Клуб сімейного дозвілля, 2012.
Ця книга — справжній подарунок для вишивальниць,  практичний посібник із вишивання старовинних орнаментів, зібраних з різних куточків України. Видання містить перелік потрібних матеріалів та інструментів, ілюстровані описи базових швів, кольорові схеми вишиванок, тобто усе необхідне, щоб і розпочати вишивати одразу ж і невдовзі тримати в руках неперевершений виріб.
Рушники: із геометричним, із традиційним червоно-чорним орнаментом, із мережкою та вишивкою хрестом. Скатертини й серветки: із квадратним мотивом, із рослинним візерунком, у техніці «вирізування». Сорочки: чоловічі — з короткими і довгими рукавами, жіночі — з полтавською вишивкою та з вишивкою гладдю.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар