середу, 16 серпня 2017 р.

Ювіляр серпня



 19 серпня – 115 років від дня народження
Олеся Васильовича Донченка (1902–1954),
українського письменника

 Народився Олесь Донченко 19 серпня 1902 року в родині сільського вчителя. Раннє дитинство майбутнього письменника зв'язане з містечком Великою Багачкою, 
де вчителював його батько.
 
Крім Олеся, в сім'ї було ще двоє дітей — брат Микола і сестричка Наталя. Завдяки батькові Василю Яковичу діти рано навчилися грамоти. Цікаву книжку читали по черзі всі. Часом сперечалися — хто перший читатиме? А потім гуртом обговорювали, переказували зміст, декламували вивчені напам'ять вірші. Незмінним слухачем домашніх диспутів була мати Олександра Іванівна, яка дуже любила літературу.

Перші вірші написав у девятирічному віці. Трохи пізніше він почав виступати з читанням своїх віршів на шкільних літературних вечорах. Вірші подобалися і товаришам-гімназистам, і вчителям…Звичайно, це були ще несміливі, непевні вправи пера. Але з того часу молодий поет уперто працював над словом. Вслуховувався в народну мову, вивчав напам'ять вірші Пушкіна, Шевченка, Некрасова, захоплювався Чеховим, Коцюбинським.

1926 року вийшла перша збірка віршів О. Донченка "Червона писанка". З того часу Олесь Донченко і починає писати для дітей. Поштовхом до цього був брак сучасних творів для дошкільнят і школярів.

За п'ять років (1927–1931) у письменника вийшло понад два десятки віршованих казок, оповідань і збірок віршів. У різні роки побачили світ віршовані оповідання "На пасіці", "Про кота-воркота", "Гала-гал", "Про школярика-малярика", "Хоробрий Гриць" та багато інших.

Повість "Школа над морем" побачила світ 1937 року і з того часу перевидавалася багато разів. Цікавий сюжет з елементами пригод, глибоке проникнення в психологію героїв, добірна мова, — все це забезпечило їй довге життя
.
В післявоєнні роки письменник написав багато прозових творів: "Лісничиха", "Повість про новий дім", "Заповітне слово", "Подорож до млина", "Голубий гвинтик", "Золоте яєчко", "Хлопчик з дитбудинку", "Юрко Васюта", "Сад", "Золота медаль".



Тридцять років Олесь Донченко плідно працював на ниві дитячої літератури. Багато оповідань, повістей і романів написав він за цей час, в більшості з них головними героями виступали діти. Він був їхнім добрим і мудрим другом, учителем і порадником.

Кращі твори Олеся Донченка витримали випробування часом. Із їхніх сторінок письменник і тепер, мов живий, веде щиру, задушевну розмову зі своїми юними друзями.

Немає коментарів:

Дописати коментар