вівторок, 8 січня 2019 р.

Ювіляр січня


 8 січня - 140 років від дня народження 
Степана Васильовича Васильченка (Панасенка) 
(1879-1932), 
українського прозаїка, педагога


Класик української літератури Степан Васильченко – письменник-гуманіст, чудовий оповідач і художник слова. Його твори приперчені доброзичливим гумором, часто мають несподівані закінчення, стилістично вишукані й водночас прості. Про кого б не розповідав автор – дітей чи дорослих – вони про любов і доброту, матеріальну скруту й духовне багатство, високі поривання, про справжні чесноти людини.

Степан Васильович Панасенко народився 8 січня 1879 р. в м. Ічня на Чернігівщині в сім'ї шевця. Батько з синами взимку займалися ремеслом, обслуговуючи головним чином селян навколишніх сіл і хуторів. Під час роботи в довгі зимові вечори у хаті читали вголос книжки, співали народних пісень. Така атмосфера повсякденної праці, шанування народних звичаїв, у якій зростав Степан, прищепила хлопцеві добрі естетичні смаки, визначила подальші шляхи в житті.

Дебютував письменник на літературній ниві оповіданням «Не устоял» (1903). Згодом письменник значно доопрацював це оповідання й опублікував українською мовою під назвою «Антін Вова» (1910), в наступних виданнях – «Вова».

У літературний процес Васильченко включився зрілим митцем у 1910 році, коли з'явились друком такі оригінальні його твори, як «Мужицька арихметика», «Вечеря», «У панів», «На чужину», «Циганка», пройняті любов'ю до людини праці.

У 1910 — 1912 роках Васильченко пише й друкує цикл новел і оповідань, присвячених учительській темі  «Вечеря», «З самого початку», «Божественна Галя», «Над Россю», «Гріх» та інші.

Життю підлітків прозаїк присвятив повісті «Олив'яний перстень» (1927) та «Авіаційний гурток» (1928).

У 20-ті роки письменник пише драматичні твори «Минають дні», «Кармелюк», кіносценарії за фольклорними мотивами, фейлетони, цикл «Крилаті слова», твори з минулого життя «Талант», «Віконце», «Осінні новели». Одна з художньо найдовершеніших новел циклу — «Мати» («Чайка»)

На особливу увагу заслуговує задум Васильченка створити велику біографічну повість про Тараса Шевченка. На жаль, з п'яти запланованих частин він встиг завершити тільки першу - “В бур'янах”.

Твори Степана Васильченка. Безкоштовна електронна бібліотека класичної літератури.


 





Немає коментарів:

Дописати коментар