понеділок, 11 березня 2019 р.

Ювіляр березня


 12 березня - 105 років від дня народження  
Лідії Олександрівни Компанієць (1914-2003), 
українського поета, сценариста


Народилася Лідія Олександрівна Компанієць у селі Новогригоровці Запорізької області. З дитинства дівчинка згадувала причепурену бабусину хату, у якій долівка встелена пахучою травою, а на покуті — Шевченків портрет у барвистому рушникові...

Закінчила школу в селі Астраханці біля Мелітополя. Ще в школі почала писати вірші, які друкувалися в шкільній стінгазеті та в домашньому рукописному журналі «Колючка», що його видавали двоє старших братів.

Навчалася в Ленінградському технікумі культосвітньої роботи на бібліотечному відділі. Але її вабила робота в газеті. Отож, скінчивши технікум, ще зовсім молоденькою дівчиною, пішла працювати до піонерської газети. Був при газеті і літературний гурток, яким керував поет Ілля Садоф'єв.

З Ленінграда вона згодом повернулася на Україну до Нікополя.

У роки війни Лідія з маленьким сином жила в місті Караганда, потім – в Грозному,  працювала в газетах. У 1944 повернулася до Києва і стала працювати в газеті «Київська правда» а згодом — в «Радянській Україні».

У 1952 році вийшла збірка віршів для дітей «У всіх у нас діла». Саме тоді її прийняли до Спілки письменників.

Автор багатьох збірок віршів для дітей і дорослих, сценаріїв художніх фільмів: «Доля Марини» (1953), «Коли співають солов'ї» (1956), «Літа дівочі» (1961), знятих на Київській кіностудії ім. О. П. Довженка та  мультфільму для дітей «Чому втекло кошеня».





 


Немає коментарів:

Дописати коментар