середу, 2 вересня 2020 р.

Ювіляр вересня

 

4 вересня - 65 років від дня народження українського дитячого письменника  

Олександра Зубченка (1955)

         Олександр Михайлович народився 4 вересня 1955 року в м. Боярка Київської області.

В школі активно приймав участь у художній самодіяльності, грав у міському духовому оркестрі, займався спортом, зокрема, важкою атлетикою, боксом і стрибками з парашутом.

Писав вірші, які публікувалися в районній газеті.

Починаючи з 1984 року навчався у літературній студії відомого дитячого поета Василя Зайця, який на той час був головним редактором районної газети. Вірші О.Зубченка публікувався в газетах і журналах, а його віршовані гуморески – в гумористичному журналі «Перець».

Згодом почав писати пісенну поезію та співпрацювати з відомим фольклорним колективом «Козацькі забави», з яким були записані жартівливі пісні «Козацький блюз», «Жук із Колорадо», «Шабелька», «Пісня про Байду», «Моя Україна», «Стежина» та декілька інших. В 2007 році Олександр Зубченко написав лібрето народного мюзиклу «Колода» на музику В. Домшинського, який був поставлений на сцені силами двох етнографічних колективів – «Козацьких забав» та «Калини». Мюзикл з великим успіхом був зіграний в багатьох містах України, а фінальна пісня «Моя Україна» звучить весь час в репертуарі «Козацьких забав» на гастрольних поїздках.

Окрім того, О.Зубченко написав більше сорока пісенних поезій на музику В.Хурсенка та Е.Малахової. Декілька пісень було написано для дитячої аудиторії та дитячих хорових колективів. Є у творчому доробку О. Зубченка пісні на власну музику.

В 2010 році Олександр Зубченко написав першу частину історико-пригодницького роману-трилогії  «Перемагаючи долю» про звитяжні подвиги українських козаків у визвольних війнах, що передували війні проти польського панства 1948 року під проводом Б.Хмельницького. Цей роман здобув І премію Всеукраїнського літературного конкурсу «Коронація слова» в номінації «Романи для дітей від 13 до 18 років» та увійшов до фіналу «Книги року ВВС-Україна» в грудні 2014 року.

 

Зубченко О. Перемагаючи долю. Під чужим небом / Олександр Зубченко. – Л. : Видавництво Старого Лева, 2017. – 552 с.

Перша половина 17-го сторіччя. Україна потерпає від татарських набігів: у полон потрапляють тисячі українців, ламаються долі, розлучаються рідні серця. Герої роману – брати Іванко та Юрась опиняються у різних кінцях цього багатостраждального світу. Перебуваючи на чужині – один в Китаї, другий – в Туреччині, брати не забувають того щастя, яке дали їм люблячий батько та ласкава мати, і хоча чужинські звичаї та віра мали вбити цю пам’ять, та поклик рідної землі є сильнішим. Як би не випробовувала жорстока доля їх на міцність, які б пригоди не довелося їм пережити, брати долають усі перешкоди, поки не зустрічаються по різні боки ворожих таборів, щоб разом піти дорогою визвольної боротьби нашого народу, примножуючи козацьку славу та надихаючи інших героїчною вдачею та майстерним володінням зброєю.


Зубченко О. Перемагаючи долю. Козацьке щастя / Олександр Зубченко. – Л. : Видавництво Старого Лева, 2017. – 320 с.

1638 рік, на Лівобережжі лютують коронні війська Миколи Потоцького та Яреми Вишневецького. Козацький обов’язок змушує Івана Рубая і його вірних друзів-козаків Юрка, Петька та Миколу покинути коханих дівчат та стати на захист рідної землі.

Запорожцям не раз доведеться поглянути в очі смерті, бо їхній ворог – нещадна й всевладна польська шляхта. Бойовій майстерності звитяжних козаків заздрять найвправніші польські й турецькі воїни. За своїх матерів й неньку Україну вони готові і в бій без зброї піти, і один проти десятьох змагатися, і, ризикуючи головою, податися до турецького хана рятувати дівчину. Доля знову розлучає Івана й красуню Оксану, щоб закохані серця, попри відстані й ворогів, все одно віднайшли шлях одне до одного. Бо «сміливі завжди мають щастя»!

Немає коментарів:

Дописати коментар