понеділок, 11 вересня 2023 р.

Лідеру технічної освіти України - 125 років від дня заснування

 


Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», заснований у 1898 році як Київський політехнічний інститут імператора Олександра II, - найбільший навчально-науковий центр України, в якому поєднано навчальний, науковий та інноваційний потенціали, широко впроваджуються наукові розробки.

В університеті працюють 14 факультетів, 10 навчально-наукових інститутів, декілька науково-дослідних інститутів і наукових центрів. Здійснюється підготовка бакалаврів, спеціалістів та магістрів, кандидатів і докторів наук. Університет має власне видавництво «Політехніка».

Серед викладачів КПІ ім. Ігоря Сікорського – майже 500 професорів, понад 1300 доцентів.

Ідея створення технічного навчального закладу виникла у цукрозаводчиків південно-західного краю. 1880 року була відкрита підписка для збору пожертвувань. На заснування інституту були зібрані добровільні пожертви загальною сумою 1 000 374 крб. 53 коп. при вартості будівництва і обладнання інституту 2 650 000 карбованців. Накопичені гроші дозволили 1896 року прийняти рішення про заснування в Києві Політехнічного інституту.

Кращим був визнаний проект проф. І. С. Кітнера, за яким і споруджено корпуси Київського політехнічного інституту. Для спорудження була вибрана ділянка вздовж Брест-Литовського шосе площею 38 десятин.

31 серпня 1898 року відбулися урочистості з нагоди відкриття Київського політехнічного інституту. Було визначено 4 відділення: механічне (109 студентів), інженерне (101 студент), сільськогосподарське (87 студентів), хімічне (63 студенти). Відповідно до Статуту, до вступних іспитів допускалися всі бажаючі, які мали атестат про закінчення гімназії, реального училища або інших середніх навчальних закладів. Поза конкурсом зараховувалися абітурієнти, які вже закінчили інші вузи. На 330 місць було подано 1100 заяв.

Заняття в інституті розпочалися 1 вересня 1898 р. у приміщенні, збудованому для комерційного училища (вул. Воровського, 24), яке на рік взяв в оренду інститут. Після завершення будівництва в 1902 році інститут мав у розпорядженні повний комплекс будівель: головний корпус - інженерне, механічне та агрономічне відділення, канцелярія, фундаментальна науково-технічна бібліотека; хімічний корпус - хімічне відділення; механічні майстерні з центральною електростанцією для освітлення всіх будівель і опалення головного корпусу; будівлі дослідного поля, двір для худоби, сільсько-господарська ферма та сад; житло для професорів і лаборантів - 2 будівлі; студентська їдальня.

Першим директором КПІ був призначений В.Л. Кирпичов. Науково-методичну допомогу під час організації та становлення інституту надали корифеї науки Д.І. Менделєєв, М.Є. Жуковський, К.А. Тимірязєв та інші. Для роботи в інституті було запрошено багатьох відомих вчених.

Термін навчання в інституті складав 4 роки (8 семестрів). Система навчання курсова. Передбачалося, що скорочення часу навчання на один рік не зашкодить якості курсу, а досягатиметься шляхом підвищення інтенсивності викладання, скорочення канікул і екзаменаційного періоду. При цьому промисловість швидше матиме фахівців, а молоді люди на рік раніше вступатимуть у самостійне життя.

Першим головою Державної екзаменаційної комісії КПІ у 1903 році був Д.І. Менделєєв. Диплом отримало всього 93 випускника - навчатись було дуже важко, обов'язково необхідно було вносити оплату за навчання. Першим випускникам КПІ разом із дипломами вручали нагрудний Знак випускника.

Сьогодні Київський політехнічний інститут - найбільший вищий навчальний заклад України. Указом Президента України за №289/95 від 8 квітня 1995 року «Про Київський політехнічний інститут» йому надано статус Національного технічного університету України. У квітні 2007 р. на Колегії МОН України було ухвалено рішення про надання КПІ статусу дослідницького університету. Наказом Міністра освіти і науки 2016 року №992 університету присвоєно ім'я його колишнього студента, видатного авіаконструктора ХХ століття Ігоря Сікорського.

 КПІ ім. Ігоря Сікорського - справжнє місто науки, освіти та інновацій

            https://www.youtube.com/watch?v=SR_Jc3Tp2yI&t=15s

 


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар