понеділок, 17 грудня 2012 р.

Тиждень права в ЦДБ


Всеукраїнський тиждень права

     Мета молодої людини – знайти, визначити і зайняти своє місце у суспільстві, і наскільки гармонійним буде її співіснування з іншими, залежить від особистості. Людина від народження наділена правами, а після досягнення повноліття має обов’язки і несе відповідальність за свої дії. Але поруч живуть інші люди. Тому реалізовувати свої права, не порушуючи при цьому прав інших – своєрідне мистецтво, і досягти такого балансу  можливо завдяки високій правовій свідомості. Донести до кожного ці знання і покликаний «Всеукраїнський тиждень права».
     Різноманітні за формою, цікаві та повчальні заходи пройшли в центральній бібліотеці для дітей.
     5 грудня зав. відділом ЦДБ Олена Корнієнко в бесіді «Сторінками Конвенції про права дитини» жваво, емоційно та доступно розповіла читачам про історію створення Конвенції, ознайомила з її основними положеннями, а завершилась бесіда вікториною «Чи знаєш ти свої права?». Пожвавлення та колективне обговорення викликало питання про те, де найбільше порушуються права дітей: на вулиці, в школі чи дома.  Тема прав та обов’язків дітей важлива, але й складна для 13-річних підлітків, тому на завершення було запропоновано для учасників бесіди захоплююча гра: на прикладі літературних героїв – Попелюшки, Тома Сойєра, Мауглі, Гаррі Поттера – визначити, які їх права були порушені. Марія Яківна Джура звернула увагу дітей на книжкову виставку «Юнь осягає закони».
     Краще орієнтуватися в правових питаннях допомогли користувачам огляд літератури «Знати та відповідати», інформина «Закони для вас», лялькова вистава «Мандрівка до країни Права».
     Бесіда-діалог «Врятуй своє майбутнє» відбулася між учнями 8-х класів ЗОШ №4 та оперуповноваженими відділу кримінальної міліції в справах дітей Липовим Ростиславом Валерійовичем та Гребініченком Олександром Олександровичем. Гості торкнулися питань дитячої злочинності в нашому місті. Сумні приклади з кримінального життя Білої Церква послужили застереженням для школярів. Завершилася зустріч відповідями міліціонерів на запитання учнів та вчителів, адже не так часто доводиться зустрічатися з професіоналами.  А Вікторія Бірюкова, журналіст, і до слова наша бувша читачка, висвітлила захід на сторінках газет «Майдан-Брок» та «Сімя».
     Протягом всього тижня діяла книжкова виставка «Діти. Злочин. Покарання».
     Хочеться сподіватися, що всі заходи допоможуть юним читачам в оволодінні правовими знаннями, допоможуть в складних життєвих ситуаціях.  















  

   

Немає коментарів:

Дописати коментар