понеділок, 15 червня 2015 р.

Читаємо влітку



      Наш юний друже!  
       Відкриваємо для тебе нову  рубрику 
«Читаємо влітку».


 Пропонуємо  прочитати кілька бібліотечних примірників сучасних авторів, що не входять до шкільної програми. Адже це - найцікавіші  дитячі книжки, які здатні змінити уявлення про нудне читання.

Сьогодні ти познайомишся з Володимиром Рутківським – українським письменником, який пише в жанрі історичної прози для дітей.



Трилогія про джур і дилогія про битву на Синіх Водах – найвідоміші сучасні книги письменника. Пригодницькі повісті описують теми, складні й мало прописані істориками: зародження козацтва, битва часів Великого князівства Литовського, історія богатирів Іллі Муромця, Олешка Поповича й Добрині.

Усі ми знаємо імена Северина Наливайка, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи. А ким були найперші козаки? Звідкіля вони взялися? На ці запитання ти знайдеш відповідь у  гостросюжетному історичному
романі "Джури козака Швайки" Володимира Рутківського. Його дивовижні герої — Грицик та малий волхв Санько, юний богатир Демко Дурна Сила, його мама-велетка, невломий козак Швайка зі своїм вірним вовком Барвінком та їхні численні друзі - з честю виходять із найскладніших ситуацій. А небезпека чекає їх на кожному кроці …





А чи знаєш ти, що навчені життям запорізькі козаки досить віртуозно володіли даром передбачення, гіпнозом, визначеними магічними здібностями? Якщо ні, то саме час відкрити книгу «Джури-характерники» . Це - друга книга захоплюючої трилогії Володимира Рутківського. В гостросюжетному романі ти зустрінешся с юним характерником Саньком та його вірним другом Грициком. Хлопці підросли, змужніли, і тепер нарівні з дорослими козаками беруть участь у військових виправах.   У книзі зявляється ще один відчайдушний герой – маленький характерник Телесик зі своєю дитячою ватагою. А небезпека й надалі чекає на кожному кроці… Несподівані динамічні повороти сюжету і міцна історична основа - це саме те, що спонукає тебе прочитати трилогію на одному диханні.

       
Рік 1361. Волею долі волинський князь Дмитро Боброк опиняється  в епіцентрі подій, що зрештою призводять до битви на Синіх Водах – однієї з найбільших битв в історії давньої України. Вистояти у небезпечній боротьбі йому допомагають троє відчайдушних друзів.
Герої першої книги «Князь бродників» роману В. Рутківського «Сині води»  зазнають безліч захопливих пригод. Разом з ними ти  дізнаєшся, хто врятував великого князя литовського від стріли найманого вбивці, познайомишся з ханом Мамаєм і побуваєш у стародавньому Києві. А головне – переконаєшся в тому, що потяг до свободи долає будь-які перепони.




    
Літо 1362 року… Вигорілий український степ завмер у передчутті неминучої битви. Сюди, пильно стежачи за кожними рухом супротивника, повільно сходяться два війська: українсько-литовське під орудою великого князя Ольгерда і татарське, на чолі з братами Хаджибеєм, Котлабугою і Димитром-Солтаном. Зустрілися вони над річкою Сині Води. Разом із героями другої книги «Стріли впритул» роману «Сині води» – трьома відчайдухами Петриком,Тимком і Дмитром, що жили в далекому ХУ столітті, ти станеш свідком і учасником тих драматичних подій, які змінили хід історії.

Немає коментарів:

Дописати коментар