вівторок, 9 лютого 2016 р.

ЮВІЛЯР ЛЮТОГО



 10 лютого – 50 років від дня народження
Сергія Дмитровича Пантюка (1966),
українського письменника, журналіста, громадського діяча та видавця.


Член Національної спілки журналістів України (1993), член Національної спілки письменників України (1997).

 «Лелека приніс мене 10 лютого далекого 1966 року в село Сокілець Хмельницької області. З самого дитинства я був неслухняником, цікавився динозаврами і любив вигадувати чудернацькі пригодницькі історії. Мабуть, тому і пішов після школи на філологічний факультет Кам'янець-Подільського педагогічного інституту щоб стати письменником. Став. Не тільки письменником, а ще й журналістом і видавцем. Люблю писати, особливо для найвдячніших читачів – дітей, яким  адресована моя збірка поезій «Неслухняники» (2010)…».

Сергій Пантюк працював у середній школі та редакціях кількох газет, пройшовши шлях від коректора до головного редактора.

За плечима – 13 поетичних збірок, які перекладені на 13 мов світу, 2 романи – «Сім днів і вузол смерті» та «Війна і ми», дитяча науково-пригодницька повість «Вінчі й Едісон» та сила-силенна творчих планів, які за словами Пантюка, він навряд чи встигне втілити у цьому житті. Але не книжками єдиними. Крім цього життя подарувало Сергієві трьох чарівних синів – Романа, Яромира та Богодара. Власне діти і стали тим каталізатором, які привели брутального і часом надвідвертого Пантюка у дитячу літературу.

«Дитячою творчістю я захопився десь у 2007 році, коли почав підростати син Яромир. Тоді йому було 3 роки. Власне тоді ми з ним і придумали книжку «Неслухняники», яка вийшла на той час досить великим тиражем – 30 тис. екземплярів. Після того дитяча література стала частиною моєї творчості. Зараз дві дитячі книги чекають свого часу у видавництві – «Книга маленького грибника» і повість-казка про хлопчика, який з міста перший раз приїхав у село. Крім того, науково-фантастична повість «Вінчі й Едісон» миттєво здобула популярність – видавництво та діти просять продовження. Я зараз над цим працюю. Ну і ще багато-багато різних ідей витають у повітрі».

Пантюк С. Вінчі й Едісон: науково-фантастична повість / Сергій Пантюк. — К: Фонтан казок, 2015. — 96  с.
Кожен маленький (чи й не дуже) дослідник хоч раз цікавився тим, що було до нього, якою була земля і все, що його оточує. Герої повісті Сергія Пантюка вирішили не просто про це прочитати, а ще й подивитися. Із подорожі трьох маленьких науковців у минуле вийшла досить пізнавальна міні-енциклопедія про динозаврів для дітей 10-14 років. Дія у творі жанру фентезі відбувається у вигаданому світі, герої якого стикаються з надприродними явищами й істотами. У повісті «Вінчі й Едісон» герої вирушають у цілком реальний світ, земний, але в інший історичний час. Істоти, яких вони там зустрічають, теж існували, як довели археологи й палеонтологи…

Шановний Сергій Дмитрович!
Вітаємо Вас з першим у житті 50-річчям!  
Бажаємо Вам, золотий ювіляре, творчого неспокою, подальшого натхнення і наснаги, рясних і вагомих врожаїв на письменницькій ниві! Нехай Доля дарує тільки щасливі миті життя та втілює все задумане Вами. Доброго Вам здоров’я і довгого щасливого віку під Божим і людським благословенням.

2 коментарі: