суботу, 21 травня 2016 р.

День Європи

День Європи — свято, що відзначається в країнах Європейського Союзу 9 травня. ЄС затвердив 9 травня як День Європи на саміті в Мілані 1985 р., вирішивши увічнити день проголошення Декларації Шумана. Основна ідея – кожний мешканець континенту, незалежно від своєї національної належності і громадянства, має відчути себе вільним у "Європейському домі".

На сьогодні День Європи поряд з єдиною європейською валютою євро, синім прапором на якому зображено коло золотих зірок, та гімном є політичним символом та атрибутом Європейського Союзу. Також 9 травня вважається Днем народження Європейського Союзу.

День Європи в Україні відзначається у третю суботу травня. Вперше заходи, присвячені цьому дню, проводилися в 2003 році згідно з Указом Президента України «Про День Європи» від 19 квітня 2003 р. № 339/2003.

Традиційно урочиста церемонія відкриття Дня Європи проходить у Києві. На Хрещатику облаштовується так зване «Європейське містечко» за сприяння Представництва ЄС в Україні та посольств держав-членів ЄС.

Таке містечко складається з павільйонів, що представляють Україну, кожну державу-члена ЄС, Європейську Комісію та міжнародні організації. У павільйонах презентується географія, культура, історія найбільших міст держав-членів ЄС, проводяться вікторини з європейської тематики та мовні курси, облаштовуються «куточки національних страв» тощо.


Немає коментарів:

Дописати коментар