вівторок, 11 квітня 2017 р.

Цікаві факти про Великдень





    За давніми традиціями, українці годували птахів, котрі сідали на вікно, шматком освяченої паски. Це був символ багатства та удачі.

    У деяких країнах Європи та Північної Америки існує звичай вранці Великодня ховати великодні яйця. Діти, прокинувшись вранці, починають обшукувати весь будинок у пошуках яєць. У результаті пошуків малюки виявляють «гніздо» пасхального кролика з безліччю різнобарвних яєць. Великодній заєць як символ родючості та багатства став символом Великодня в Німеччині з XVI століття і з тих пір поширився по всьому світу. У вигляді зайчиків роблять іграшки та солодощі, а також сувеніри.

    Найбільша писанка знаходиться в канадському містечку Вегревілль: 8м - довжина, 5м - ширина, вага близько 2 тонн, тому що збудована з уламків літаків. Створили це диво на згадку про перших українців, котрі приїхали в Канаду багато років тому.

     Найстаріша паска, яка збереглася до наших днів, приготовлена ще у 1821 році у Лондоні. Цікаво, що за стільки часу вона не запліснявіла й досі пахне, як свіжа.

     Ще задовго до появи Христа давні народи вважали яйце прообразом Всесвіту — з нього народився світ. Ставлення до яйця як до символу народження відбилося у віруваннях і звичаях єгиптян, персів, греків, римлян. У слов’янських народів, які прийняли християнство, яйце асоціювалося з родючістю землі, з весняним відродженням природи. 

    Звичай фарбувати яйця пов’язаний з ім’ям римського імператора Марка Аврелія. У день, коли народився Марк Аврелій, одна з курок, що належали його матері, нібито знесла яйце, позначене червоними крапками. Щасливе передвістя було витлумачено як народження майбутнього імператора. З 224 року у римлян стало звичаєм посилати як привітання один одному пофарбовані яйця. Християни перейняли цей звичай, вклавши в нього інший зміст: червоний колір має особливу силу, бо яйце у ​​Великодні свята забарвлене кров’ю Христа.

      Інша легенда фарбування яєць свідчить: після смерті Христа сім іудеїв зібралися на бенкет. Серед страв були смажена курка та зварені круто яйця. Під час бенкету один з присутніх, згадавши про страченого, сказав, що Ісус воскресне на третій день. На це господар будинку заперечив: «Якщо курка на столі оживе, а яйця стануть червоними, тоді він воскресне». І в ту ж мить яйця змінили колір, а курка ожила.

     Третя легенда стверджує, що це Діва Марія, щоб розважити немовляти Ісуса, першою почала фарбувати яйця.

      Ще одна легенда пов’язує цей звичай з ім’ям французького короля Людовика Святого, натхненника хрестових походів. Звільнений з полону, він готувався повернутися на батьківщину. Перед його від’їздом був влаштований бенкет, на якому серед інших наїдків були яйця, розфарбовані в різні кольори.

     Прихильники раціонального підходу переконані, що вся справа в тваринах, вірніше, курячих інстинктах у сорокаденний піст. Протягом посту не можна було вживати в їжу багато продуктів і яйця в тому числі. Однак християнський календар абсолютно не мав ніякого значення для курочок-несучок, які продовжували нестися з колишньою активністю. Народ, бажаючи зберегти яйця, варив їх, а щоб не плутати з не вареними — фарбував їх, переважно використовуючи натуральні барвники. Незабаром нагальна потреба перетворилася на чудовий ритуал, супроводжуючий пасхальне свято.

Офіційна християнська версія.

    За часів римського панування було прийнято, відвідуючи імператора, приносити йому дар. І коли бідна учениця Христа свята Марія Магдалина прийшла в Рим до імператора Тиверія з проповіддю віри, то подарувала йому просте куряче яйце. Тіверій не повірив у розповідь Марії про Воскресіння Христа і вигукнув: «Як може хтось воскреснути з мертвих? Це так само неможливо, як якби це яйце раптом стало червоним». Тут же на очах імператора відбулося диво — яйце стало червоним, засвідчуючи істинність християнської віри. І Тіверій вигукнув: «Воістину воскрес!».

Завітайте до нашої книгозбірні, де на вас чекає виставка-інсталяція «Писанковий фейєрверк».

 Щастя вашому дому та радісних Великодніх свят!

Немає коментарів:

Дописати коментар