четвер, 10 серпня 2017 р.

Ювіляр серпня




11 серпня  - 120 років від дня народження 
Енід Мері Блайтон (1897—1968), 
англійської дитячої письменниці


Енід Мері Блайтон (Мері Полок) народилась в Лондоні. Батьки дуже хотіли, щоб їхня донька стала піаністкою. Проте дівчинка захопилася педагогікою. Свою трудову діяльність вона розпочинала вчителькою в школі для дівчат, а потім гувернанткою.

У двадцять п’ять років Е. Блайтон надрукувала свою першу книгу віршів, і з того часу присвятила своє життя літературі. В її творчому доробку близько 600 назв книг, перекладених 90-ма мовами. Та відомою письменниця стала не одразу. 

Не завжди в письменницькій долі було все легким: був період, коли Енід звинувачували в тому, що вона пише занадто просто. Бібліотекарі навіть вилучали її книги з книжкових полиць. Та письменниця заявляла, що для неї найважливіша думка дітей, для яких вона пише. Діти розкуповували її книги, величезні тиражі розходилися блискавично… Їм подобалися пригоди героїв казок Блайтон.

Успіх прийшов до Енід в 1938 році, коли побачила світ її перша повість «Секретний острів», а в II половині ХХ століття вийшла найвідоміша серія «Пять юных сыщиков и верный пес». Незвичайність цієї серії в тому, що справжні злочини розкривають не дорослі, а підлітки Ларрі, Дейзі, Фетті, Піп, Бетс і собака Бастер.

Знаменита п’ятірка створила детективний клуб з розслідування злочинів. Головні герої на канікулах відправляються на пошуки пригод і потрапляють в гущу незвичайних та загадкових подій, зіштовхуються з безліччю таємниць, кумедних і страшних, цікавих і зловісних. Невтомні підлітки залюбки допомагають дорослим розкрити міжнародну банду злодіїв, знайти підпалювача котеджів, захований скарб, викрадача породистих котів.

Славу письменниці принесла  книга про безстрашне каченя Тім.


Немає коментарів:

Дописати коментар