середу, 30 серпня 2017 р.

Ювіляр серпня



30 серпня – 95 років від дня народження 
Павла Прокоповича Глазового (1922–2004) – 
українського поета-гумориста.

 Павло Глазовий – один з найпопулярніших українських гумористів. Його вірші додають людям настрою, допомагають побачити в житті більше світлого, радісного, стати добрішими. Навіть назви книжок Павла Глазового досить чітко характеризували їх зміст: «Смійтесь друзі, на здоров`я», «Щоб вам весело було», «Весела розмова», «Хай вам буде весело».
 
Іскристий гумор поета часто носив характер народного анекдоту. Але від того він не лише не губив щирої народної любові, а навіть став ще за життя легендою.

Вже багато років читачі різних поколінь із захопленням читають гуморески Павла Глазового, знаходячи у його творчості щось своє. Притаманні поету любов до рідної землі, до свого народу, вболівання за українську мову, українське мистецтво донесені до людей в гумористичній формі допомагають їм переосмислити своє буття.

П.П.Глазовий зробив значний внесок у дитячу літературу. 
Він автор 8 дитячих книжок.
“Пушок і Дружок” (1957)
“Старі друзі” (1959), написані в співавторстві 
з Ф. Маківчуком,
 “Про відважного Барвінка та Коника-Дзвоника” (1958) —
 у співавторстві з Б. Чалим,
“Іванець-Бігунець” (1963),
“Як сторінка, то й картинка” (1964),
“Про Сергійка-Нежалійка та клоуна Бобу” (1965),
“Перченя” (1966).

Лауреат премії ім. Остапа Вишні. Нагороджений медалями та грамотою Президії Верховної Ради України. Заслужений діяч мистецтв України. Із 1968 року член Національної Спілки письменників України.



 




Немає коментарів:

Дописати коментар