четвер, 28 вересня 2017 р.

28 вересня – Всесвітній день моря


В останній четвер вересня відзначається 
Всесвітній день моря.


 https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=fzLd5LN2ylQ

Це свято входить до переліку міжнародних днів, що відзначаються під егідою Організації Об'єднаних Націй. Його поява датована 1978 роком, саме тоді було прийнято рішення десятого з'їзду Асамблеї Міжурядової морської консультативної організації щодо його заснування.

Мета Всесвітнього дня моря привернути увагу міжнародної громадськості до того, який непоправний збиток морям і океанам наносять перелов риби, забруднення водоймищ і глобальне потепління. Два найбільш важливі завдання - підвищення безпеки на морі і попередження забруднення морського середовища, зокрема нафтою.

Щорічно обирається тема і тези для заходів під егідою міжнародної події - Дня моря. Вони доступні на сайті imo.org. Тема Всесвітнього дня моря на 2017 рік - «Зв’язок кораблів, портів і людей». Вона була обрана для того, щоб надати можливість зосередитися на різних портах, що займаються супроводом судноплавства і логістикою.

           Любі читайлики! Запрошуємо всіх, хто любить читати літературу морської тематики, до нашої книгозбірні.

Секрети моря: енциклопедія / авт. тексту М. Р. Пімон . – К. : Махаон-Україна, 2001. – 128 с.: іл.
Ця яскрава енциклопедія – справжня знахідка для тебе, маленький допитливий читачу. Гортаючи сторінки, розглядаючи чудові ілюстрації  й читаючі короткі, але вичерпні пояснення до них, ти відкриєш для себе захоплюючий світ моря, дізнаєшся, які дивовижні істоти живуть в його водах. Як виникають  припливи й відпливи, як вирощуються перлини і ще багато чого цікавого.

Світ моря: дитяча енциклопедія / авт. Валері Ле Дю. – М. : Махаон, 2002. – 124с.: іл.
Як зародилося життя на Землі? Чому море солоне? Як виглядає морське дно? Що таке підводні курці? Чому Мертве море отримало таку назву? Корали - це камені чи тварини? Кого з китів прозвали морською канаркою? Чи може новонароджений важити дві тонни? Чи всі акули небезпечні? Якої довжини морські черв'яки? Чи чистять риби зуби? Чому восьминіг червоніє? Чи вміють морські птахи пірнати? Хто пасеться на підводних луках? Де шукати чорне золото? Які скарби сховані в підводних коморах? Відповіді на ці та багато інших питань ви знайдете  у цій прекрасно ілюстрованій книзі, що представляє невичерпне джерело корисної інформації.

Немає коментарів:

Дописати коментар