середу, 12 лютого 2020 р.

Про перше кохання


14 лютого закохані у всьому світі відзначають 
День святого Валентина.

Для кожної людини цей день – особливий. Головне, щоб він був пронизаний щирістю почуттів і теплом люблячого серця.

Пропонуємо вашій увазі добірку найцікавіших підліткових повістей та романів про найсокровенніше, про перше кохання. Кохання, що може приносити радість і біль, спонукає творити та нищити, мріяти й зневірюватися.

Купріян О. Щоденник Лоли / Ольга Купріян  – К. : Вид-во #книголав, 2018. – 208 с.
Чим переймається 15-річна дівчина, втративши коханого й опинившись через нього у дуже складній ситуації? Через які випробування пройшла Лола на шляху до своє популярності? Чому відома блогерка так не любить школу? Дізнатися про потаємне життя Лоли можна з її секретного щоденника.
Відвертий, провокативний «Щоденник Лоли» розкриває проблематику, з якою стикаються школярі, проговорює низку важливих тем, допомагаючи читачеві знайти вихід з аналогічних ситуацій.
Заґґ З. Дівчина Онлайн / Зої Заґґ; пер. з англ. Н. Ясіновської. – Львів: Вид-во Старого Лева, 2018. – 424 с.
Пенні — шістнадцять, тож, як і в багатьох підлітків, її життя не таке просте, як видається. Дівчина захоплюється фотографією, має найкращого друга Елліота, та не може порозумітися з однолітками. Про свої розчарування, конфузи, стосунки з хлопцями та панічні атаки вона чесно й відверто розповідає у своєму блозі під ніком Дівчина Онлайн.
А тоді весь світ наче змовляється проти неї. І Пенні разом з родиною та Елліоттом втікає на Різдво до Нью-Йорка, де раптово закохується. Це найромантичніше Різдво у її житті, проте невдовзі дівчина опиняється в епіцентрі мережевого скандалу...
Йорт В. Йорген + Анна = любов: роман / В. Йорт; перекл. з норв. Н. Іваничук. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2014.- 160 с.
Анна непосидюща, весела десятилітня дівчинка, яка понад усе любить таємниці, лазити по деревах і гасати на велосипеді. Та ось у її класі з’являється новачок, Йорґен, і звичний світ Анни перевертається догори дриґом, бо вона вперше в житті закохується. На її шляху стають численні суперниці, але Анна готова на все, щоб здобути прихильність Йорґена.  Крім того, в Анни є легендарна кумирка, Гельґа-Розбійниця, яка надихає дівчину діяти рішуче. Отож Анна сиднем не сидить і не чекає, поки Йорґен зверне на неї увагу та першим покохає, а вигадує різноманітні авантюри, щоби він її покохав так само «по-справжньому, як ото буває в дорослих або в телевізорі.
Ґрьонтведт Н. Е. Абсолютно нецілована: повість / Ніна Елізабет Ґрьонтведт; перекл. з норв. Н. Іваничук. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2015. - 330 с.
«Абсолютна нецілована» – це щоденник головної героїні Уди Андреа Стоккгейм, де вона щиро ділиться найпотаємнішими секретами про себе, свою найближчу подругу Геллє, молодшу сестру Ерле, батьків, друзів, школу і свої перші закоханості й поцілунки.
Щоденник Уди є зразком легкої, наївної підліткової прози, у якій одинадцяти-дванадцятирічні читачі зможуть знайти цікаве та несподіване й у певному сенсі  корисне, адже вчитися на чужих помилках завжди приємніше, ніж на своїх.        
Вілсон Д. Дівчата закохані: повість / Д. Вілсон; пер. з англ. В. Чернишенка. – Тернопіль: Навч. книга  «Богдан», 2013. – 192 с.
Це історія про трьох подруг, які мріють про хлопців, закохуються, тусуються і роблять ще купу речей, якими переймаються сучасні дівчата їхнього віку. Одна з них постійно фліртує та водить хлопців табунами, інша потрапляє під вплив збоченця, а головна героїня листується з меншим хлопцем, а усім каже, що зі старшим красунчиком. Що з цього вийде — знає лише Господь Бог і Джаклін Вілсон  
Ровелл Р.  Елеанор і Парк: роман / Р. Ровелл; пер. з англ. С.  Колесник. – Х.: Виват, 2017. – 432 с.
Книга про  зародження спершу дуже настороженої й обережної дружби між двох підлітків-аутсайдерів: напівкорейця Парка та рудоволосої Елеанор, яка переростає у відчайдушне кохання, таке трепетне й не по-підлітковому мудре, що виявляється здатним подолати не тільки серйозні життєві негаразди, але й, на радість батькам і педагогам, навіть спокусу раннього статевого життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар