вівторок, 29 серпня 2023 р.

29 серпня – День пам’яті захисників Україн

 


Це не єдиний день у році, коли ми згадуємо, віддаємо шану, розповідаємо про тих, хто віддав життя, щоб відстояти Україну, її державність, незалежність і соборність. Але це особливий день, нагода для всіх у суспільстві разом зосередитися на пам’яті, шані та вдячності воїнам, які віддали життя за Батьківщину.

День пам’яті держава започаткувала в 2019 році. Саме 29 серпня, бо з цією датою пов’язаний один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом у 2014 році. Тоді російське керівництво порушило домовленості, і ворожі збройні сили впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових. Таке віроломне вбивство кваліфікується міжнародним гуманітарним правом як воєнний злочин. Тоді полягло 366 воїнів, 429 зазнали поранень, 158 зникли безвісти, 300 опинилися в полоні. Смертельний для наших захисників «зелений коридор» пролягав через поля із соняшниками. Тому традиційним символом пам’ятного дня 29 серпня став соняшник.

За даними Книги пам’яті полеглих за Україну, з 2014-го, станом на 1 грудня 2021 року загинули 4490 українських воїнів. Повномасштабне вторгнення Росії 24 лютого 2022-го відкрило нову сторінку героїзму, стійкості та, на жаль, втрат. За 1,5 року тисячі хоробрих синів і дочок України загинули через військові дії. Точні військові втрати Україна не розкриває - це вважається військовою таємницею. Кожен загиблий на фронті - це неоціненна втрата для країни і для сім'ї військового.

Українське суспільство докладає зусилля, щоб загиблі герої завжди були в пам’яті українців, щоб вони отримали максимальну шану, якої тільки заслуговують.

           До цієї події працівники ЦДБ оформили книжкову виставку-пам'ять «Їхні плечі тримають нашу волю», де представлені книги про трагічні і героїчні події війни на території Донбасу.






 

Немає коментарів:

Дописати коментар