пʼятниця, 25 серпня 2023 р.

Читаємо сучасних українських авторів. Марина Павленко

 


Марина Павленко (1973)  – популярна українська письменниця, членкиня національної спілки письменників України,

Творча біографія письменниці в сучасній українській літературі розпочинається з поезії. Авторка поетичних збірок: «Бузкові зошити», «Душа осики». І хоча творчий доробок письменниці налічує численні вірші для дорослих, серед читацької авдиторії авторка відома насамперед завдяки своїм творам для дітей.

Марина Павленко народилася в родині вчителів на Львівщині. Дитинство пройшло у Черкаській області. Закінчила  Уманський педагогічний інститут ім. П. Тичини за фахом викладач молодших класів.

Зараз письменниця працює на кафедрі народознавства та сучасної української літератури в Уманському державному педагогічному університеті ім. П. Тичини. Вона є доцентом кафедри, кандидатом педагогічних наук та автором багатьох наукових робіт.

Знаменитою Марина Павленко прокинулась тоді, коли була видана книга «Русалонька із 7-Б». На її сторінках авторка розповіла цікаву історію про семикласницю Софійку, яка веде розслідування, як справжній професіонал. Цей твір став справжнім бестселером для підлітків. А вже дуже скоро вийшло продовження історії про пригоди Софійки.

«Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських»

Софійка закінчує шостий клас і мріє про принца, але в житті, на жаль, все складається не так як у казках. Принц живе своїм, не зовсім благородним життям, і не звертає на дівчинку ніякої уваги, він купує морозиво красуні Іринці. А русалонька ж його від родового прокляття позбавити намагається. До того ж під новою квартирою Софійки, поверхом нижче, явно оселилася якась нечисть, так і пустує в повний місяць та в нічні грози, так і заходиться реготом та стуком. А тут ще й тітонька Сніжана зібралася заміж та обов'язково в бабусиному кораловому намисті, яке Софійка втратити примудрилася. Як ви думаєте, що необхідно для того, щоб відправитися в минуле і змінити хід сімейної історії? Вірно. Лише бабусина чарівна шафа (кор-р-ралі) і старі фотографії…

«Русалонька із 7-В та загублений у часі». Книжка 2

Таємниці, таємниці! Мабуть, Софійка їх до себе притягує. Бо ж хіба можна лишатись осторонь, коли вночі у покинутому замку лунає музика, а порожніми залами блукає самотній привид ?! Привид, що... загубився у часі.

«Русалонька із 7-В проти Русалоньки з Білокрилівського лісу». Книжка 3

І знову?— суперниця! Весь клас ахнув! Струнка й тоненька, мов очеретинка. Очі?— два бездонні озерця. Коси?— до колін, як у ляльки Барбі з вітрини найдорожчого магазину… Милувалися нею всі: школярі, вчителі, технічки. А на перервах під кабінетом, у якому перебував її, Софійчин, 7-В, ніби випадково збиралися старшокласники. На Кулаківського можна махнути рукою: пропав остаточно! Але ж Сашко?!. Тепер Софійка сама. Сама проти однокласників і старшокласників, проти баби Валі, проти мами й тата, навіть проти тітоньки Сніжани?— сама проти цілого світу. І проти… русалоньки з Білокрилівського лісу.

«Русалонька із 7-В. В тенетах лабіринту». Книжка 4

І що то за доля в Софійки така-нерозділене кохання! От і цього разу-подумати тільки! - закохалася в чоловіка рідної тітоньки. Добре хоч бачитися можуть часто, бо мають спільну справу. Так, спільну справу, бо Софійка розшукує зниклі полотна. Що ж, у неї так завжди: кохання і розшук переплітаються так щільно, що гадки не маєш, як усьому тому дати раду...

«Русалонька із 7-В + Дуже морська історія». Книжка 5

Софійці забракло слів, вона боялась навіть дихнути, аби не сполохати, не порушити це метеликове повітря, цю диво-казку! Цілий феєрверк, ціле багаття метеликів безгучно зірвалися з куща, засвічуючи супроти сонячних променів свої чудові коричневі крильця з барвистими цятками!... Метелики літали, мерехтіли, танцювали, сідали на плечі, волосся, одяг!.. Таке воно Софійчине кохання - стрімке, казкове, мерехтливе. Тільки от не приторне, як на справжню любов?

«Миколчині історії»

 Цікава розповідь про справжню дружбу хлопчика Миколки і собаки Найди.

«Домовичок і купа проблем»

Куди котиться світ? Як жити далі, коли долар знову подорожчав, коли ти в класі аж третя з успішності й тобі ніколи не стати найкращою? Коли завтра контрольна з природознаства, а ти досконало визубрила тільки один параграф? Коли окуляри — єдине позитивне, що ти надбала в школі, і коли тобі не дають нормально впасти в передпонеділкову депресію? Коли батьків зовсім не хвилюють твої невдачі з математики, твоя старша сестра досі нічого не зробила для вічності, ваш із подружкою бізнес зазнає невдачі, у твою кімнату поселяють приблудне кошеня, а за вікном відбувається щось та-а-аке?! Домовичок? Ах, так, ще ж і він на твою голову!

«Півтора бажання. Казки з Ялосоветиної скрині»

Це книга про бабусю Ялосовету, яка збирала оповідки від подорожніх, намотуючи їх на веретено. Жили Казочки у велетенській різьбленій скрині своєї Володарки. Та одного разу полонянкам вдалося вирватися на волю, і вони полетіли тішити своїх читачів…

«Райдуга в решеті»

Про дитинство Павла Тичини, Надії Суровцової, Василя Стуса, Ірини Жиленко

Людині дано так мало дитячих років, але який глибокий слід залишають вони у долі! Адже саме з дитинства — і потяг до знань, і любов до своєї землі, і власна гідність, і всі таланти, якими потім засвітишся у цьому світі...

«Моя класнюча дівчинка»

Юльку все бісить! Маленьке зачухане провінційне містечко, нуднюща школа, убогі батьківські статки, доставуча сестра Лариска!.. І той придурок Бурхан!.. Ще й тато раптом повівся на бджолах! Коротше,всьо пропало!..А може, таки не всьо?.. Про дивовижне перетворення Чорної Молі в Мухамедову Королеву й про купу-купезну всього корисного та різного.

Книги письменниці знайшли позитивний відгук серед читачів завдяки тому, що вона придумує захоплюючі сюжети та головних героїв, дізнатися історії яких однаково цікаво, як дітям, так і дорослим.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар