пʼятниця, 28 червня 2024 р.

Головний Закон держави

 


28 червня 1996 року прийнята перша в українській історії Конституція незалежної України, яка закріпила правові основи держави, її суверенітет і територіальну цілісність. Прийняття Конституції було найважливішим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені. Ухвалення Основного Закону назавжди закарбувало бажання українців жити в незалежній країні.

День Конституції — державне свято України. Святкується щорічно 28 червня. Це єдине державне свято, закріплене в самій Конституції.

В рамках святкування Дня Конституції України та з метою ознайомлення користувачів-дітей з історією її створення та її основними засадами, формування у читачів правової культури та отримання знань про конституційні права і свободи, в центральній бібліотеці для дітей оформлена виставка-інсталяція «Головний закон держави», де представлена література та інформаційні матеріали, що відображають найважливіші історичні моменти конституційного процесу на шляху державотворення України.






 

четвер, 27 червня 2024 р.

У літо з книгою

 

Любий читайлику!

Якщо твої друзі роз'їхалися, а ти сидиш, сумуєш і не знаєш чим зайнятися, приходь до нас, в бібліотеку, і ти знайдеш тут багато нових друзів.



 

Книжкова виставка «У літо з книгою» здивує тебе захопливими літніми сюжетами, коміксами, фантастичними та пригодницькими творами, детективами, а також книгами сучасних авторів про однолітків, допоможе з користю заповнити вільний час, дізнатися щось нове, невідоме, здійснити незабутні подорожі у просторі та часі.



 

Проводь час з насолодою. Приходь з друзями, спілкуйся – книги чекають саме на тебе!





 

вівторок, 25 червня 2024 р.

Оберіг захиснику

Війна змінила дитинство українців, їхнє дозвілля та спілкування. Діти та підлітки подорослішали раніше. І хоча війна щодня забирає у них хвилини безтурботного дитинства, вони допомагають дорослим на тому фронті, на якому можуть принести користь.

25 червня в центральній бібліотеці для дітей відбувся майстер-клас із виготовлення оберегів для воїнів ЗСУ, який провела Катерина Семишкурна - викладачка образотворчого мистецтва школи мистецтв імені Якова Яциневича.



 

Обереги – прадавні символи-захисники, знаки віри у вище заступництво. Вважалось, що річ, зроблена власноруч і з добрими думками, мала магічну силу, яка захищала людину у найвідповідальніші хвилини її життя, особливо від куль під час битви з ворогом.


 

Учасники майстерки зосереджено виготовляли обереги, вкладали в них частинку своєї душі, намагаючись таким чином передати захисникам і захисницям свою підтримку і турботу, та сподіваючись, що українські воїни завдяки їхнім талісманам будуть почувати себе в безпеці.






 

           Після майстер-класу всі вироби з побажаннями для мужніх воїнів: «Дорогі захисники! Дякуємо вам за захист нашої Батьківщини! Низько вклоняємося вам за вашу мужність та витримку! Ви найкращі, справжні патріоти України! Ви – наші герої! Віримо у вас, як ніколи… Повертайтесь живими і лише з ПЕРЕМОГОЮ…», -  були передані волонтерам.

 

 

понеділок, 24 червня 2024 р.

Таємничий, казковий, чарівний Купало

 


Івана Купала – це одне з найзагадковіших та магічних свят, яке відзначається у найкоротшу ніч року (у 2024 році - в ніч із 23 на 24 червня). Свято переповнене стародавніми обрядами: розведенням вогнищ, купанням у річках та пошуками міфічної квітки папороті. Історія свята бере початок у давні язичницькі часи. Традиції та прикмети святкування Івана Купала й досі зберігаються та вшановуються в Україні.

Щоб показати красу та неповторність цього магічного свята природи й популяризувати купальські обряди,  фахівчині центральної бібліотеки для дітей провели для відвідувачів народознавчий калейдоскоп «Таємничий, казковий, чарівний Купало».


 

Бібліотекарки познайомили дітей з історією виникнення свята Івана Купала, звичаями, обрядами, прикметами, повір’ями та традиціями його святкування, розповіли  присутнім  неймовірні легенди, пов`язані зі святом. Читачі з зацікавленням сприймали чарівні історії про купальські ритуали, складали пазли – ілюстрації  обрядових дійств біля води та вогнища, дивної квітки папороті, відшукували у філворді назви атрибутів свята.  Відвідувачі також дізналися про «качанчики» з вишень, що слугували прикрасами купальського дерева та своєрідним відкупом дівчат від настирливих хлопців, і власноруч виготовили їх.  Продовжуючи традицію, учасники дійства стрибали через імпровізоване «магічне вогнище».









Одним із обов’язкових атрибутів свята є купальський вінок – символ дівочої долі, прикраса-оберіг, який плетуть із квітів та листя. Дівчатка плели віночки під супровід купальських пісень «Ой на Івана Купала», «Пахне м’ята» та інші, цитували віршовані рядки про квіти: волошки, мак, ружу, барвінок, калину, ромашку, любисток, волошку, деревій, материнку, чебрець тощо. Кожна квіточка, про яку йшла мова, руками дівчат впліталася у віночок





.

Наприкінці заходу бібліотекарки провели бібліографічний огляд «Купальська магія на сторінках української книги». А потім відбулася фотосесія у віночках, сплетених власними руками.




 

Сьогодні мало хто вірить у старі прикмети, проте поезія народного свята хвилює й досі, нагадуючи про народний звичай. За своєю суттю свято Івана Купала – це свято єднання з природою, її вічною красою.