пʼятницю, 24 липня 2015 р.

ЮВІЛЯР ЛИПНЯ

28 липня – 135 років від дня народження 
Володимира Винниченко.



Володимир Кирилович Винниченко (1880-1951) увійшов в історію України не тільки як політичний та громадський діяч, а й як незрівняний митець, художник, неперевершений драматург та прозаїк.

Літературна спадщина письменника - золотий фонд української літератури. Винниченко - автор першого українського фантастичного роману «Сонячна машина» (1922-1924), де вказано: «Присвячую моїй сонячній Україні». В 1902 році в «Киевской старине» з'являється його перше оповідання «Краса і сила». 

Творчий доробок В.Винниченка обіймає десятки томів. Ще в 1926 – 1930 рр. кооперативне видавництво „Рух” видало його твори в 24-х томах. Це оповідання та повісті (1902 – 1907),  романи „Чесність з собою”, „Заповіти батьків”, „Божки”, „Хочу”, „Записки Кирпатого Мефістофеля”; два десятка п`єс, які з успіхом йшли на сценах українських театрів майже до початку 30-х років („Базар”, „Щаблі життя”, „Чорна Пантера і Білий Ведмідь”).

Драми Володимира Винниченка – це стихія, бунт, виклик самому життю. 

Героєм його п’єс стає новий суспільний тип інтелігента, тло дії – двадцяте століття, з його соціальними конфліктами і моральними протиріччями. Пошуки “правди життя” і “нової моралі” не є новацією, це норма для творів будь-якого європейського письменника.

Кожна його драма, роман - це сценарій щастя. Володимир Винниченко - письменник світового рівня. В часи Радянського Союзу його ім`я було викреслено з української літератури. А в наш час важливим є зберегти його заповіт: «Стійте всіма силами за Україну…».

Письменник помер у Франції 6 березня 1951 року. Залишилися не здійсненими мрії написати роман “Хмельниччина”, “Хроніку українського відродження”, 10-томний “Роман мого життя”. Винниченко прагнув, як про це свідчить написані ним твори, щоб люди жили в гармонії, без війн і катастроф, прагнув витворити і подати в різноманітних формах новий соціально-філософський світогляд (він називав його конкордизмом).

Нині Винниченко широко і глибоко входить у культурне сьогодення незалежної України. Його твори пробуджують національну свідомість. Політик, письменник, художник, він ще має розкритися рідному народові різнобарвними гранями свого великого таланту.

Аудиокнига “Федько – халамидник”


Немає коментарів:

Дописати коментар