неділю, 10 січня 2016 р.

ЮВІЛЯР СІЧНЯ


12 січня – 140 років від дня народження 

Джека Лондона (1876-1916), 

американського письменника.


 

Дитинство Лондона пройшло в Сан-Франциско. Він багато читав, уявляючи себе героєм пригодницьких романів. Джек став постійним відвідувачем місцевої публічної бібліотеки. Кожну книгу він буквально проковтував. Він читав уночі, читав ранком, читав, коли йшов до школи, читав по дорозі додому й знову йшов до бібліотеки за новою книгою. 
 
У 1893 році Джек Лондон узяв участь у літературному конкурсі газети "Сан-Франциско колл". Його нарис "Тайфун біля берегів Японії" зайняв перше місце й приніс авторові перший гонорар - 25 доларів. Це спонукало Лондона серйозно задуматися над подальшими перспективами. І Джек Лондон усвідомлено вирішує стати письменником. Для цього він займається самоосвітою, складає вступні іспити до Каліфорнійського університету й навіть успішно вчиться упродовж одного семестру (на більше не вистачало коштів).

У 1900 році виходить перша збірка оповідань "Син вовка", потім друга - "Бог його батьків" (1901) і, нарешті, - роман "Дочка снігів" (1902). Джек Лондон стає всесвітньовідомим письменником зі своїм особливим стилем, неповторною манерою письма, оригінальною проблематикою. У наступні сімнадцять років він випускав по дві, навіть по три книги на рік.

 Джек Лондон був одним з засновників анімалістичної традиції не тільки в американській, але і у світовій літературі. Зображення диких та домашніх тварин у Лондона позначається не тільки великою любов'ю до "братів наших менших", але й знанням світу тварин, їх поведінки і повадок. Найкращими серед анімалістичних творів, безумовно, були "Поклик предків" (1903), "Біле ікло" (1906), "Джеррі-островитянин" (1917), "Майкл, брат Джеррі" (1917). Саме собаки та вовки є найулюбленішими тваринами Джека Лондона (свій великий будинок у Місячній долині письменник назвав "Будинком Вовка").

              
У своїх творах письменник змальовує сильну, вольову, мужню людину, яка протистоїть ударам, випробуванням долі. Його герої — мисливці, золотошукачі — мають шляхетність, внутрішню силу, високу духовність, хоча здебільшого розраховують на власні сили, індивідуалісти, не позбавлені егоїзму.

Одним з найкращих творів Джека Лондона вважається роман "Мартін Іден" (1909), присвячений долі талановитої особистості в буржуазному суспільстві. Автобіографічний образ Мартіна Їдена стає прикладом великих здібностей людини з народу. Простий матрос, завдяки надлюдській наполегливості й природному таланту, стає відомим письменником. Роман став своєрідним гімном творчим можливостям людини.

В історію світової літератури увійшли ті твори Лондона, що овіяні романтикою, пройняті вірою в торжество розуму і справедливості на Землі.  

Немає коментарів:

Дописати коментар