вівторок, 14 червня 2016 р.

Ювіляр червня


14 червня - 205 років від дня народження 
Гаррієт Елізабет Бічер-Стоу (1811—1896), 
американської письменниці.

Світова популярність прийшла до американської письменниці Гаррієт Бічер-Стоу після опублікування роману "Хатина дядька Тома" (1852). 

Бічер-Стоу з вражаючою яскравістю змалювала нелюдяність рабства, коли людина стає об'єктом купівлі-продажу, а життя її нічого не варте. Головним героєм свого роману вона зробила дядька Тома, старого чорношкірого раба, відданого своїм білим господарям.  Персонажі роману - невільник дядько Том, мулат Гарріс і його мужня дружина Еліза, наложниця плантатора Кассі - надзвичайно життєві і колоритні.

Після написання роману письменниці пред'являлися звинувачення в недостовірності зображеного у творі. У відповідь Бічер-Стоу в 1853 році написала книгу «Ключ до хатини дядька Тома» (часто просто «Ключ»), де наводилися свідчення того, що роман заснований на реальних подіях.

«Хатина дядька Тома» спрямована проти рабовласництва в Америці. Роман справив значний вплив на ставлення світової громадськості до афроамериканців і рабства. Вважається навіть, що роман загострив один з місцевих конфліктів на грунті рабства, що призвело до Громадянської війни в США. Існує легенда, що на початку цієї війни президент США Абрагам Лінкольн зустрівся із Стоу та проголосив: «Ви і є та сама маленька жінка, що почала цю велику війну?»...

«Хатина дядька Тома» перекладена багатьма мовами. Українською роман вперше видано 1918 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар